Hadházy Ákos feljelentést tett, amiért az MTVA biztonsági őrei a földön rángatva dobták ki őt

2018. december 17., 12:54

Szerző:

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint a tegnapi és a mai nap tanulsága, hogy a hatalom retteg. A politikus azután adott rövid interjút a 24.hu-nak, hogy biztonsági őrök leteperték, majd kihajították őt és Szél Bernadett független képviselőt az MTVA épületéből.

Hadházy a 24.hu-nak elmondta, hogy a nyomásgyakorlás sikere attól függ, hogy mennyire elszánt és kitartó az ember, rá mindkettő jellemző. A ma késő délutáni tüntetésen is részt fog venni.

– Kis csata a petíció beolvasása, de fontos. Újra elküldöm a levelet a köztévé vezetőinek azzal, hogy bármikor készen állok arra, hogy fogadjanak és a petíció szövegét leadják a köztévében, hogy eljusson azokhoz a magyarokhoz is, akiktől eddig sokszor elzárta a valós információkat a hatalom. Ha nem sikerül az öt pontba szedett követeléseket beolvasni, akkor látványos diagnózist adunk arról, mennyire mélyre hatolt már a propaganda, az emberek félrevezetése. A tegnapi és mai nap tanulsága az, hogy borzasztóan félnek, a hatalom retteg

– jegyezte meg.

A képviselő hozzátette, hogy nem állt szándékában a provokáció.

– Országgyűlési képviselőként a teljes intézményben szabad mozgásom van, de nem akadályozhatom a rendeltetésszerű működést, ezt nem is tettem. Csak azon a lépcsőn akartam felmenni, amely valószínűleg a tévé vezetőségéhez vezet, ezt állták el az őrök, ezért próbáltam oldal felkapaszkodni. Utána rángattak le. De hivatalos személy, országgyűlési képviselő vagyok, ezért nem érhetnek, nem érhettek volna hozzám – jegyezte meg.

Hadházy a feljelentés menetéről az ATV-nek elmondta: „A rendőrök egy fél órát várattak, írtak fel néhány sort a kis füzetükbe, majd utána bekopogtattak itt az épületbe tanácstalanul vártak egy kicsit, és utána elhajtottak”. Kérték tőlük, hogy állítsák helyre a törvényes rendet, hiszen – mint mondta – országgyűlési képviselőként nekik minden joguk megvan, hogy ezt az intézményt ellenőrizzék, ebbe az intézménybe bemenjenek, a rendőrök ebben nem segítettek – tette hozzá Hadházy.

Hadházy hivatalos személy elleni erőszak miatt tett feljelentést. 

A Btk. 229. paragrafusa szerint 

(1) Aki a hivatalos személyt vagy a külföldi hivatalos személyt jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozza, intézkedésre kényszeríti, vagy eljárása alatt, illetőleg emiatt bántalmazza, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a hivatalos személy elleni erőszakot csoportosan vagy felfegyverkezve követik el.

(3) Két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő a (2) bekezdésben meghatározott csoport szervezője vagy vezetője, valamint, ha a hivatalos személy elleni erőszakot fegyveresen követik el.

(4) Aki hivatalos személy elleni erőszak elkövetésére irányuló csoportban részt vesz, vétséget követ el, és két évig, a csoport szervezője és vezetője bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(5) Aki a hivatalos személyt vagy a külföldi hivatalos személyt az eljárása miatt bántalmazza, az (1)-(4) bekezdés szerint büntetendő akkor is, ha a bántalmazott a bűncselekmény elkövetésekor már nem hivatalos személy, vagy nem külföldi hivatalos személy.

(6) Aki hivatalos személy elleni erőszakra irányuló előkészületet követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

(7) Nem büntethető a (4) bekezdés alapján a csoport résztvevője, ha a csoportot önként vagy a hatóság felhívására elhagyja.

(8) Aki a (2)-(4) bekezdés szerinti bűncselekményt külön törvényben meghatározott intézkedést végrehajtó rendőr vagy pénzügyőr sérelmére követi el, a (2) bekezdés esetén két évtől nyolc évig, a (3) bekezdés esetén öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.