Gyurcsány-show és hazugozás

Kommentben esett egymásnak Szabó Tímea és Kovács Zoltán.

2021. szeptember 15., 12:56

Szerző:


„Ha jól értem, mindenhol terjed a vírus, csak Semjén 100 milliárdos vadászkiállításán nem.”

– írta a Párbeszéd Magyarország képviselője mai begyzésében.

Szabó Tímea így folytatta bejegyzését: „Ezért kell Orbánnak a rendeleti kormányzás meghosszabbítása.”

Majd így summázta gondolatait az ellenzéki politikus:

„Jó lenne mostmár a hülyének nézést kicsit letekerni.”

 

A válasz nem maradt el, Kovács Zoltán kommunikációs államtitkárt kommentelt Szabó Tímeához, aki szerint

„a Gyurcsány-show tagjai – Önnel az élen – körmük szakadtáig próbálnak egymásra licitálni, hogy nagyobbnál nagyobb számokat és hülyeségeket mondjanak a vadászati világkiállítás kapcsán.

” Kovács Zoltán befejezésként odaszúrt Szabó Tímeának:

„Lassan írom, hogy Ön is megértse: a világkiállítás összesen 17 milliárd forintba kerül.”

Az Átlátszó idén januári számításai szerint a Hungexpo 55 milliárdos, az előkészítés 10 milliárdos, és a reklámozás 2 milliárdos költségét összeadva jelenleg 67 milliárdnál áll a számláló. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 2017-ben írta alá a 2021-es vadászati világkiállításról szóló megállapodást a nemzetközi vadászszervezettel, amiben azt állt, hogy a kormány 387,5 milliót költ a világkiállításra az elkövetkező években.  A világkiállítás megrendezésére 2017-ben 41,4 millió forintot, 2018-ban 61 millió, 2019-ben 72,4 millió, 2020-ban 93,6 millió, 2021-ben pedig 119,1 millió forintot, összesen 387,5 millió forintot terveztek fordítani. De a kezdeti bejelentések sokszorosára dráguló 2017-es vizes vb-hez hasonlóan a vadászati kiállítás költségei is nagyon elszaladtak.

2019 szeptemberében egy MTI-s hírből derült ki, hogy a Hungexpo nettó 55 milliárd forintból újul meg, ami már önmagában sokszorosa az először bejelentett összegnek. Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője ekkor azt az írásbeli kérdést tette fel, hogy: “A vadászati kiállítás költségei helyett miért nem a járványügyi alapot növelte a kormány 1,677 milliárddal?”. A képviselőnőnek Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára erre mindössze egy mondattal válaszolt: „Az élet újraindítása szempontjából fontos a világszínvonalú nemzetközi rendezvények megtartása Magyarországon.”

De a kiadások nem értek véget. 2020 júniusában derült ki, hogy félmilliárd forintból rendezik meg a vadászati világkiállítás felvezető eseményeit. Kovács Zoltán kormánybiztos 2020 júliusában árulta el, hogy a korábbi 7 milliárd forint helyett, tíz milliárd forintot költhetnek a vadászati világkiállítás előkészítésére. 2020 augusztusában pedig közadat-igényléssel derítette ki az Átlátszó, hogy közel negyedmilliárd forintból újítottak fel egy 126 éves pavilont a kiállításra.

(Kiemelt kép: Kovács Zoltán és Szabó Tímea. Fotó: Máthé Zoltán / MTI és Szigetváry Zsolt / MTI)