Gyurcsány is visszahozná a tandíjat – de sokkal kevesebbet

Mit tenne Gyurcsány kormányon? A Demokratikus Koalíció (DK) a havi pár ezer forintos tandíjat, többkulcsos jövedelemadó-rendszer bevezetését és a „büntető jellegű” bankadó eltörlését támogatja – közölte Gyurcsány Ferenc pártelnök, független parlamenti képviselő kedden a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

2013. január 15., 18:50

A DK szerint szükség van a méltányos, havi pár ezer forintos, a tanulást mindenki számára lehetővé tevő tandíjra. Ezt minden hallgatónak fizetnie kellene, a pénz a felsőoktatási intézményeknél maradna, és a tandíjból befolyó összeg legalább feléből szociális és tanulmányi ösztöndíj járna – ismertette elképzeléseiket a volt szocialista miniszterelnök.

A DK programja szerint a személyijövedelemadó-rendszer többkulcsos lenne. A „büntető jellegű” bankadót, ami „miatt nincs hitelezés és áll a gazdaság, azt meg kell szüntetni” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, megjegyezve: a nagyjából európai mértékű bankadót még ő vezette be Magyarországon – írta az MTI.

A külhoni magyarok állampolgársága kapcsán arról beszélt, hogy aki magyar állampolgár lett, annak az állampolgárságát nem lehet elvenni, ugyanakkor – mondta – azt gondolja, Magyarországon választójoggal azok rendelkezzenek, akik „életvitelszerűen itt élnek és a döntésük következményeit is viselik”.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország rendszerváltozás utáni története azt mutatja, hogy választást nyerni vagy negatív kampánnyal, vagy a miniszterelnök személyének támadásával lehet, úgy reagált: a negatív kampányt inkább kritikai kampánynak nevezné, ami szerinte természetes, hiszen a szereplők versengése közben elmondják nyilvánosan azt is, hogy mit gondolnak a másikról.

Szerinte a DK nem vádolható azzal, hogy „személyeskedő, csúnya eszközökkel bántja ellenfeleit, a kormányt”. Nyilván most is lesz kritikai kampány, ennek része a miniszterelnök személyes teljesítményének értékelése, de nem gondolom, hogy ez elég – mondta a volt kormányfő, aki szerint a választóknak nemcsak abban van felelősségük, hogy kit nem akarnak, hanem abban is kell dönteniük, milyen Magyarországot szeretnének. Ebben kívánunk nekik segíteni – jegyezte meg.

Gyurcsány Ferenc szerint „rendkívül súlyos vereség a miniszterelnöknek és pártjának”, hogy az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárásról szóló törvény több rendelkezését, így a minden választóra kiterjedő regisztrációs kötelezettséget. „Alkotmányellenes jogi manipulációval” kívánták távol tartani a választásoktól azokat az embereket, akik bizonytalanok pártválasztásukban – mondta.

Gyurcsány Ferenc szólt arról, hogy a mostani törvény az egyfordulós választással azt a kényszert teremti meg, hogy a választások előtt kell megállapodni a szereplőknek. Közölte, a DK az „összefogás pártjaként” azért tesz, hogy az ellenzéki oldalon létrejöjjön a koalíciókötési megállapodás. Gyurcsány Ferenc reményét fejezte ki, ha nem is szeptemberre, de jövő év elejére ez megvalósul.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.