„Gyurcsány Ferenc szobrot érdemelne, csakúgy mint az ’56-os miniszterelnök, Nagy Imre”

Titkos hangfelvételről, pénzügyi csalásról és piszkos alkukról is beszélnek az előválasztáson szavazók Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

2021. szeptember 25., 08:51

Szerző:

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye ötös számú választókörzete nem a nyugodtabb körzetek közé tartozik az előválasztáson, az itt induló két képviselő jelölt között puskaporos a hangulat – derül ki a 24.hu helyi riportjából

A választókerületben Földi István, a Jobbik jelöltje az LMP, a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és az Új Világ Néppárt támogatásával mérkőzik meg az MSZP-s Papp Ildikóval, akit a Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció támogat. A két jelölt megkísérelte visszaléptetni a másikat, de nem jártak sikerrel. Halmi József, az MSZP megyei elnöke, Győrtelek polgármestere, aki a térség fideszes országgyűlési képviselőjének, Kovács Sándornak a gyerekkori jó barátja. Az ő volt felesége pedig, a DK-s Jakab Tímea. Ő az a Jakab Tímea, akiről kikerült egy hangfelvétel, amin arról beszél, hogy a Fidesz segíti az előválasztáson a DK által is támogatott MSZP-s jelöltet, méghozzá úgy, hogy a kormánypárt mozgósítja a szimpatizánsait. A szocialisták persze mindent tagadnak, de a helyiek közül sokan hallották a felvételt, és sokan el is hiszik, hogy létezik egy titkos Fidesz-MSZP megállapodás. „Hallottam a felvételt, nagyon is elhiszem, hogy van megállapodás, és furcsának találom, hogy a szavazás leállt a hétvégén. Ilyen akkor szokott történni, amikor a Jobbik vezet. Az előző parlamenti választáson is ez történt, amikor hosszú időre leállt minden, majd kétharmaddal nyert a Fidesz ” – közölte az egyik helyi lakos a 24.hu-nak. Viszont a Jobbikos képviselő keze is sáros, az MSZP őt azzal az indokkal próbálta meg visszaléptetni, hogy a Jobbik jelöltje elhallgatta, hogy jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt eljárás indult ellene. Emiatt pedig nem is indulhatott volna az előválasztáson. 

Volt olyan fiatal pár, amelyik arról panaszkodott, hogy felköltöznek Pestre, mert Mátészalkán nem lehet megélni. „Anyám hét éve szalagvezető egy olyan cipőgyárban, ami 30 ezer forintos cipőket gyárt. A fizetése 142 ezer forint, abból hogy éljen meg? Szavazok, de nem az előválasztás izgat igazán, változás kell, különben éhen döglünk." – fejtette ki a férfi álláspontját. Földi István még július végén foglalkozott a térség alacsony béreivel. Ugyanis a pénzcentrum az akkori rendelkezésre álló adatok alapján vizsgálta meg, melyek az ország legszegényebb vidékei. A legszegényebb járás pedig Csenger, ahol az évi fizetés nem éri el a 800 ezer forintot.

A 24.hu stábja ellátogatott Ópályiba, délutánig 73 választó szavazott, ami a helyiek szerint szép szám. Az 1400 lakosú Őr településen féltucat szavazóval találkoztak kedden. Egy helyi idős hölggyel tudtak beszélgetni az előválasztásról, nem akarta, hogy lefotózzák, mert "nem kap nyugdíjat". Ugyanakkor azt elmondta, hogy a DK-ra szavazott, és szerinte Gyurcsány Ferenc szobrot érdemelne, csakúgy mint az ’56-os miniszterelnök, Nagy Imre (akinek azért már van szobra).

(Kiemelt kép: 2021.08.25. Előválasztás illusztráció Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)