Gyurcsány: „A találkozó felénél láttam, ők lényegében azért jöttek, hogy átlépjenek a DK-ba”

2020. március 5., 06:55

Szerző:

Gyurcsány Ferenc volt az első, aki értesült a két budapesti szocialista polgármester, Kiss László és Szaniszló Sándor átlépéséről a DK-ba, erről a friss Magyar Narancsnak adott interjúban beszél.

„Én tudtam róla először. (...) Itt ültek nálam, a legőszintébben azt hittem, hogy Budapestről, az országról fogunk beszélni. „A találkozó felénél láttam, ők lényegében azért jöttek, hogy átlépjenek a DK-ba” – mesélte Gyurcsány.

A DK-elnök azt mondja, az ominózus szobában rendszerint reggel kilenctől egyig-kettőig tárgyal, aztán délután négytől este nyolcig-kilencig. A művészeti és tudományos élet képviselői, üzletemberek, politikusok váltják egymást. Az elmúlt két-három hónapban az összes budapesti ellenzéki polgármesterrel beszélgetett, nagyon sok vidékivel is, így aztán nem lepte meg Kiss és Szaniszló felbukkanása.

„A maradék időben arról beszélgettünk, hogy átgondolták-e, hogy milyen a viszonyuk a helyi DK-val. Kiderült, hogy magukban ezt már elrendezték. Most mit mondhattam volna? Abban maradtunk, hogy akit kell, belül tájékoztatunk, és egy-másfél hét múlva tartunk egy sajtótájékoztatót. De egy nap alatt kiszivárgott az Indexhez” –mondta Gyurcsány, aki állítja, ő maga pártpolitikusokat soha nem hívott a DK-ba, nincs hódító személyzeti politikájuk, de személyzeti politikájuk abban az értelemben igen, hogy független, korábban a pártpolitikában nem részt vevő, hiteles közéleti személyiségeket hívjanak a DK-hoz, mint Kálmán Olga vagy Dávid Ferenc. Ezekben az esetekben hónapokig tartó megbeszélések előzik meg a bejelentéseket.

Az interjúból az is kiderül,

Gyurcsány már most lezárná a 2022-es választási együttműködés kérdéseit,

mivel az elnyúló politikai-hatalmi viták ártanak az ellenzéknek. Egyértelmű, hogy a Jobbik és az MSZP érdemi támogatottsággal bíró politikai erők lesznek a következő választáskor is, vagyis a DK elnöke nem érdekelt a 2022 előtti megszűnésükben. Gyurcsány biztos benne, hogy két év múlva átalakul a magyar pártstruktúra, de csakis az egy közös lista, és közös jelöltek konstrukciójában lát esélyt kormányváltásra.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.