Gyűlnek az oltakozni vágyó 5-11 évesek

A parlament a héten hoz döntést az ügyben.

2021. december 7., 07:46

Szerző:

Egyre többen jelentkeznek Magyarországon az 5-11 évesek közötti oltására, miután a múlt héten elindult egy felmérés a szülők körében – nyilatkozta a Népszavának Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke. Elmondta, személyesen eddig 30 jelentkezője van az első oltási napjára a praxisomban, még úgy is, hogy a szülőknek mindössze öt napjuk volt válaszolni.

A parlamentben ezen a héten születik majd döntés a gyermekek oltásáról, azonban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő korábban jelezte, a tervezettnél egy héttel korábban, jövő héten, december 13-án érkezik meg Magyarországra az első 5-11 éves korosztálynak szánt Pfizer vakcina, elsőként 13 ezer adag. A kormány összesen kétmillió adag gyermekeknek szánt Pfizer-vakcinát rendelt. A szülők december 8-tól foglalhatnak időpontot.

Az KSH adatai szerint nagyjából 654 ezer 5-11 éves él Magyarországon, így a két millió adag akár minden fiatal háromszoros beoltásához is elég lehet. A portálnak megszólalt Weltner János sebész főorvos is, akinek számításai szerint a jelenlegi 100 kórházi oltóponton, két műszakban dolgozva öt hét alatt be lehetne oltani az 5-11 éveseket. Ha pedig a gyermekháziorvosi körzetekben oltanák őket, akkor még ennél is gyorsabban, 24 nap alatt végig lehetne menni a folyamaton.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Balázs Attila)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.