Gyűlnek az oltakozni vágyó 5-11 évesek

A parlament a héten hoz döntést az ügyben.

2021. december 7., 07:46

Szerző:

Egyre többen jelentkeznek Magyarországon az 5-11 évesek közötti oltására, miután a múlt héten elindult egy felmérés a szülők körében – nyilatkozta a Népszavának Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke. Elmondta, személyesen eddig 30 jelentkezője van az első oltási napjára a praxisomban, még úgy is, hogy a szülőknek mindössze öt napjuk volt válaszolni.

A parlamentben ezen a héten születik majd döntés a gyermekek oltásáról, azonban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő korábban jelezte, a tervezettnél egy héttel korábban, jövő héten, december 13-án érkezik meg Magyarországra az első 5-11 éves korosztálynak szánt Pfizer vakcina, elsőként 13 ezer adag. A kormány összesen kétmillió adag gyermekeknek szánt Pfizer-vakcinát rendelt. A szülők december 8-tól foglalhatnak időpontot.

Az KSH adatai szerint nagyjából 654 ezer 5-11 éves él Magyarországon, így a két millió adag akár minden fiatal háromszoros beoltásához is elég lehet. A portálnak megszólalt Weltner János sebész főorvos is, akinek számításai szerint a jelenlegi 100 kórházi oltóponton, két műszakban dolgozva öt hét alatt be lehetne oltani az 5-11 éveseket. Ha pedig a gyermekháziorvosi körzetekben oltanák őket, akkor még ennél is gyorsabban, 24 nap alatt végig lehetne menni a folyamaton.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Balázs Attila)

17:04

Vasárnap néhány órára kisüthet a nap, ám a keleti országrészben erősebb felhősödés várható. Bár veszít az erejéből, erős marad a szél. Éjszaka a kemény fagyok is megérkeznek. 

16:55

A Magyar Orvosi Kamara meghatározta követeléseit, politikai és társadalmi konszenzust várnak el az ellátás javítása érdekében.  Követeléseik nyomatékosításaként a magyar orvosok képviselői úgy határoztak, nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon: a tagság eredményes tárgyalás hiányában a kórházak ügyeleteit biztosító önkéntes többletmunka felfüggesztése, az új háziorvosi ügyeleti szerződések aláírásának megtagadása és feladatellátási szerződéseik felmondása mellett dönt.

16:23

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom korábbi elnöke, európai parlamenti képviselő jövőértékelő beszédet tartott. A párt EP-képviselője gyermekvállalás miatt nem indult újra a tisztújításon, a pozíciót jelenleg Gelencsér Ferenc tölti be.