Orbán a Borkai-botrányról: Nem volt nagy jelentősége, az ellenfél sokhelyütt egyszerűen jobb jelölteket állított

2020. január 9., 14:47

Szerző:

– Nem vagyok egy peep show-szurkoló, de értem, hogy az emberek nagy része nem utasítja el a szórakoztatásnak ezt a formáját – jelentette ki Orbán Viktor csütörtöki sajtótájékoztatóján a Borkai-botrányról.

A miniszterelnök szerint a szexbotrányba keveredett volt győri polgármester videójáról azt mondta, hogy sokan látták azt, amit nem kellett volna látni, illetve aminek nem lett volna szabad megtörténnie. Úgy véli, ennek nyilván volt hatása a győri szavazók döntésére az önkormányzati választáson, de az országos eredményekre nem.

– De innen a teljes bizonytalanság területén vagyunk

– jelentette ki arra reagálva, hogy Borkai Zsolt botrányának mennyire volt komoly politikai következménye az októberi szavazáson.

– A legkönnyebb az lenne, ha azt mondanám, hogy ennek nagy jelentősége volt. De nem gondolom ezt. Egyszerűen arról van szó, hogy nagyon sok helyütt az ellenfél jobb jelölteket állított, meggyőzőbb kampányt folytatott, és jobb érveket adott az embereknek arra, hogy az ő polgármester-jelöltjüket válasszák meg. Ilyen értelemben ezeken a helyeken megvertek bennünket

– fogalmazott, hozzátéve, hogy nem érdemes ilyen egyszerű aktusokban felmenteni magukat, hogy például a Borkai-ügy megmagyarázza az eredményeket.

– Az én álláspontom szerintem helyes álláspont volt, és most is ezt gondolom

– állapította meg a kormányfő.

Borkai azzal, hogy nem lépett vissza, Orbán Viktor szerint a demokrácia szabályai szerint a legoptimálisabb döntést hozta, de hogy ez a Fidesznek is a legoptimálisabb döntés volt-e, azt nem tudja megmondani. Ha ugyanis Borkai visszalépett volna, akkor ma Győrnek szocialista polgármestere lenne. Így Borkai Zsolt megadta az esélyt a győrieknek, hogy a videó ismeretében döntést hozzanak. Most pedig az emberek eldönthetik január 26-án, hogy mi legyen. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nagyon nem mindegy, hogy Győrben ki a polgármester, mivel Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő városáról van szó, amelynek figyelemreméltó súlya van az egész GDP-ben. Ezért a miniszterelnök nagyon nem szeretné, ha a következő években egy ellenzéki polgármesterrel való huzakodás következne Győrben, és az egyenes fejlődés helyett hirtelen megtorpanna a város.

Orbán a Fidesz elnökeként nem hárítja el a felelősséget, úgy gondolja, minden elvesztett városért neki is van felelőssége.

– Az egyetlen dolog, amit a mentségemre fel tudok hozni, hogy több városban nyertünk, mint ahol vesztettünk

– tette hozzá. Ha ez nem így lett volna, talán ma már nem ő lenne a pártelnök.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.