Nőjogi szervezetek az állam felelősségét hangsúlyozzák a győri gyerekgyilkosságok ügyében

2019. december 17., 11:12

Szerző:

Közös közleményt adott ki a NANE és a PATENT Egyesület a győri gyermekgyilkosság kapcsán. A két nőjogi civil szervezet az intézményrendszer felelősségét hangsúlyozza szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében.

2019. december 15-én, vasárnap egy férfi halálra verte két gyerekét Győrben, majd felakasztotta magát. A férfi 2016-ban meg akarta ölni volt feleségét, a gyerekek anyját, kalapáccsal verte az alvó nő fejét. Gyilkossági kísérlete miatt végül csak három évet ült, kiszabadulása után felügyelet nélkül tarthatta gyerekeivel a kapcsolatot. Az első alkalommal, hogy nála voltak a gyerekek, megölte őket.

Az az ügyészségi közleményből derült ki, hogy a bíróságok és igazságügyi szakértők úgy vélték, a férfi már ártalmatlan. A két civil szervezet kifogásolta a döntést arra hivatkozva, hogy a korábbi gyilkossági kísérlet is mutatja az elkövető értékrendjét arra vonatkozóan, hogy jogosult-e elvenni egy másik ember életét, ha az nem viselkedik az elvárt módon. 

„Mintha ez nem mondana el valamit arról, hogy birtokának tekinti-e az elkövető a partnerét; mintha ez nem mondana el valamit arról, hogy jogosultnak érzi-e magát bosszút állni a sérelmei miatt”

– állapították meg a jogvédők. Hozzátették, hogy jellemzően a bántalmazó magatartás nem hirtelen és egyszeri, hanem ismétlődő jellegű és egyre súlyosbodó, és jogosan feltételezhető, hogy az elkövető nem először viselkedett erőszakosan.

Hangsúlyozták, hogy a szakértők és az ügyben döntéseket hozó intézmények és fenntartójuk, a magyar állam, komoly mulasztásukkal felelősek ezekért a gyilkosságokért.

Megjegyezték, hogy a bántalmazóknál az igazságügyi szakértők jellemzően nem fognak viselkedésük megmagyarázására és a kockázatok megállapítására alkalmas pszichés rendellenességeket találni, mert a bántalmazók nem pszichés rendellenességek miatt teszik, amit tesznek. Hanem azért, mert tulajdonuknak tekintik a partnerüket és a gyerekeiket, és ezért jogosultságot éreznek rá, hogy uralkodjanak rajtuk, megbüntessék őket, bosszút álljanak rajtuk. Úgy vélik, a bántalmazók mesterien manipulálnak, és máshogy viselkednek a hatóságok és szakértők előtt, mint a partnerükkel szemben.

Közölték azt is, hogy az áldozatnak számos oka lehet akár arra is, hogy az elkövető pártját fogja az eljárásokban. Az ugyanis szintén az ügyészségi iratokból derült ki, hogy az anya kérte, hogy ne szüntessék meg volt férje felügyeleti jogát.

Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn Facebook-oldalán jelentette be, hogy vizsgálatot rendelt el a felelősség tisztázása érdekében, hogy egyértelműen kiderüljön, a konkrét tragikus esetben mulasztott-e bármelyik állami szerv vagy annak alkalmazottja.

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.