Több százan tüntettek az akkumulátorgyár ellen Győrben

Az LMP szervezte demonstráción tiltakoztak az ellen, hogy a kormány a lakosság megkérdezése nélkül építenek akkumulátorgyárat Győrszentiván határában.

2023. március 20., 21:28

Szerző:

Nagyjából 400-an tiltakoztak az ellen Győrben, hogy a város és Győrszentiván közé akkumulátorgyárat építsenek. A Telex tudósítása szerint az LMP és a Szívügyönk Szentiván helyi csoport által szervezett demonstráción. A győriek és környékbeliek még 2022 nyarán szereztek tudomást arról, hogy a ma még szántónak számító ipari park területére egy óriási, és környezetszennyező akkumulátorgyárat is terveznek, és azt kiemelt állami beruházásként kezelték.

A tiltakozók szerint hiába volt azóta lakossági fórum is, érdemben senki nem tájékoztatta őket arról, mit építenek majd és mikor, valamint miféle környezeti terheléssel jár majd ez.

A tiltakozókhoz az ellenzéki helyi erői is csatlakoztak. Most az LMP segített be a szervezésbe, korábban pedig a győri MSZP elnöke, Pollreisz Balázs adott be helyi népszavazási kezdeményezést az ügyben, amit azonban Debrecenhez hasonlóan elkaszált a helyi választási bizottság.

A fejlesztés mellett viszont teljes mellszélességgel kiállt Dézsi Csaba András győri fideszes polgármester, aki szerint az akkumulátorgyár jelentette fejlődésről Győr sem mondhat le.

(Kiemelt kép: több százan tüntettek Győrben az oda tervezett akkumulátorgyár ellen 2023. március 20-án. Fotó: LMP, Facebook)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.