Egyelőre nem emelnek vádat a gyöngyöspatai exigazgató ellen, aki falhoz vágta az egyik 12 éves diákot

2020. május 12., 09:23

Szerző:

2019 őszén egy szülő feljelentést tett a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola igazgatója ellen. Az iskolába járó 12 éves fiát ugyanis – az intézmény konyháján dolgozó édesanyja szeme láttára – olyan erővel a falhoz nyomta az igazgató, hogy a fiú testén zúzódások keletkeztek.

Az illetékes tankerületi központ megalapozottnak találta a szülői vádakat, az igazgatót menesztette.

A pedagógus ellen indult büntetőeljárásnak most lett eredménye: a Gyöngyösi Járási Ügyészség rögzítette hogy a nyomozás eredménye szerint az iskolaigazgató valóban bántalmazta az érintett diákot, a vádemelést vele szemben mégis

egy évre és négy hónapra feltételesen felfüggesztette,

mivel „a gyanúsított büntetlen előéletű, cselekményét pillanatnyi meggondolatlanság váltotta ki, azt megbánta, a gyöngyöspatai tanintézményt elhagyta” – írja a 444.

Az ügyészség döntése ellen panasszal élt a sértett gyereket képviselő ügyvéd, aki szerint bár a feltételes felfüggesztést valóban lehetővé teszi a törvény, nem szabadna ilyen típusú esetekben alkalmazni. Gyerekbántalmazásban 2005 óta kötelezően alkalmazandó zéró tolerancia van érvényben a magyar jogrendszerben, amit így figyelmen kívül hagy a határozat – emlékeztett a nőklapja.hu.

Az ügy különös jelentősége, hogy a sértett diák egy roma fiú,

a gyanúsított pedig az az igazgató, aki abban az időszakban is vezette az iskolát, amikor jogellenesen elkülönítve oktattak az intézményben roma és nem roma gyerekeket.

Erről másodfokú bírósági ítélet szól, amely kártérítést is megítélt az érintett gyerekeknek. Ez utóbbi ügyben a Kúria várhatóan ma, azaz május 12-én kedden mondja ki a végső szót.