Azt érezzük a gyógyszerárak láttán, hogy rablás áldozatai vagyunk

Nem kell csodálkozni, ha elkezd fájni a fejünk a gyógyszerárak láttán.

2024. február 6., 18:04

Szerző:

A gyógyszerárak lassan megfizethetetlenek lesznek, pedig egyre több fogy belőlük országszerte. 2022-ben Magyarországon a vényköteles gyógyszerek ára közel tíz százalékkal emelkedett egy év alatt. A teljes gyógyszerforgalomban is 5,5 százalékos volt az áremelkedés, ezzel az Európai Uniós országok között a harmadik legnagyobb drágulást produkáltuk. Az áremelkedés üteme 2023-ban sem lassult, épp ellenkezőleg. Azok, akik tavaly vagy idén gyógyszert vásárolnak, érezhetik az áremelkedés hatását, egyre többet fizetünk egyre kevesebbért. 

Bár a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a gyógyszerek átlagos árai 2019 óta (és előtte is) folyamatosan emelkedtek, a fogyasztói árak emelkedése egészen 2022 augusztusáig az 1–4 százalékos tartományban mozgott. Ezt követően azonban kikerült a rendszerből a sebességkorlátozás, az áremelkedés pedig villámgyorsan gyorsult nulláról százra, és lépte át a 7 százalékot – írta meg az Index.

2023-ban a január hónapon kívül a többi hónapban 7 százalékot meghaladó volt az emelkedés éves bázison, hogyan néz ki ez, ha hónapokra lebontjuk: 

 • januárban 6,3 százalékkal,
 • februárban 7,0 százalékkal
 • márciusban 7,2 százalékkal,
 • áprilisban 7,7 százalékkal,
 • májusban 7,9 százalékkal,
 • júniusban 7,8 százalékkal,
 • júliusban 7,4 százalékkal,
 • augusztusban 7,5 százalékkal,
 • szeptemberben 7,6 százalékkal,
 • októberben 7,1 százalékkal,
 • novemberben 7,0 százalékkal,
 • decemberben 7,8 százalékkal

emelkedtek a gyógyszerárak az előző év azonos időszakához képest – írja a lap. 

„A támogatott készítmények rögzített áron kerülnek forgalomba, így ezek árszabásába a gyógyszertáraknak nincsen beleszólása. Ebben a kategóriában már egyre több modern, magasabb árfekvésű készítmény érhető el a betegek számára, emellett a támogatott készítmények átlagos dobozárát tovább emelte, hogy 2023. január 1-től számos nagy értékű készítményt soroltak át közforgalomba. A szabadáras készítmények esetén már az ellátási láncban is árnövekedés volt tapasztalható, és a gyógyszertárak lekövették a gyártói emeléseket. Az is elmondható, hogy 2023-ban a betegek körében egyre népszerűbbek lettek a nagyobb kiszerelésű készítmények, mivel ezek ugyan drágábbak, de a nagyobb tablettaszám miatt gazdaságosabb a megvásárlásuk”

– magyarázta az áremelkedés mögött álló okokat a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ).

Nemcsak a gyógyszerárak emelkedése aggasztó

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, az elmúlt tizenkét évben a gyógyszertárak száma folyamatosan csökkent, jelenleg 7%-kal, vagyis 168 gyógyszertárral van kevesebb, mint 2010-ben, és a bezárások tovább folytatódhatnak: idén 25–30 fiókgyógyszertár zárhat be. Főként kistelepülési szinten romlott a gyógyszerellátás biztonsága, ugyanis elsőként ezeken a helyeken zárnak be a gyógyszertárak. Emiatt pedig, közel 700 ezer magyar nem juthat a jövőben megfelelő gyógyszerellátáshoz.  A HGYSZ szerint a tendencia hosszú távon aggasztó, a gyógyszerellátás biztosítása azonban nincs veszélyben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Lázmérő és gyógyszerek fekszenek egy éjjeliszekrényen (beállított jelenet). A hideg évszak beköszöntével ismét emelkedik az influenzafertőzések száma. Fénykép: Bernd Weißbrod / dpa Picture-Alliance via AFP)

Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videonyilatkozatában, emlékeztetve arra, hogy a bíróság csütörtökön döntést hozott „Gyurcsány Ferenc politikusának" az ügyében.

Miközben egy év alatt 409 szervátültetés történt idehaza, 536 új beteg került várólistára, amelyen már január elsején is 1255 páciens neve szerepelt – mondta az InfoRádióban az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója.