Azt érezzük a gyógyszerárak láttán, hogy rablás áldozatai vagyunk

Nem kell csodálkozni, ha elkezd fájni a fejünk a gyógyszerárak láttán.

2024. február 6., 18:04

Szerző:

A gyógyszerárak lassan megfizethetetlenek lesznek, pedig egyre több fogy belőlük országszerte. 2022-ben Magyarországon a vényköteles gyógyszerek ára közel tíz százalékkal emelkedett egy év alatt. A teljes gyógyszerforgalomban is 5,5 százalékos volt az áremelkedés, ezzel az Európai Uniós országok között a harmadik legnagyobb drágulást produkáltuk. Az áremelkedés üteme 2023-ban sem lassult, épp ellenkezőleg. Azok, akik tavaly vagy idén gyógyszert vásárolnak, érezhetik az áremelkedés hatását, egyre többet fizetünk egyre kevesebbért. 

Bár a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a gyógyszerek átlagos árai 2019 óta (és előtte is) folyamatosan emelkedtek, a fogyasztói árak emelkedése egészen 2022 augusztusáig az 1–4 százalékos tartományban mozgott. Ezt követően azonban kikerült a rendszerből a sebességkorlátozás, az áremelkedés pedig villámgyorsan gyorsult nulláról százra, és lépte át a 7 százalékot – írta meg az Index.

2023-ban a január hónapon kívül a többi hónapban 7 százalékot meghaladó volt az emelkedés éves bázison, hogyan néz ki ez, ha hónapokra lebontjuk: 

  • januárban 6,3 százalékkal,
  • februárban 7,0 százalékkal
  • márciusban 7,2 százalékkal,
  • áprilisban 7,7 százalékkal,
  • májusban 7,9 százalékkal,
  • júniusban 7,8 százalékkal,
  • júliusban 7,4 százalékkal,
  • augusztusban 7,5 százalékkal,
  • szeptemberben 7,6 százalékkal,
  • októberben 7,1 százalékkal,
  • novemberben 7,0 százalékkal,
  • decemberben 7,8 százalékkal

emelkedtek a gyógyszerárak az előző év azonos időszakához képest – írja a lap. 

„A támogatott készítmények rögzített áron kerülnek forgalomba, így ezek árszabásába a gyógyszertáraknak nincsen beleszólása. Ebben a kategóriában már egyre több modern, magasabb árfekvésű készítmény érhető el a betegek számára, emellett a támogatott készítmények átlagos dobozárát tovább emelte, hogy 2023. január 1-től számos nagy értékű készítményt soroltak át közforgalomba. A szabadáras készítmények esetén már az ellátási láncban is árnövekedés volt tapasztalható, és a gyógyszertárak lekövették a gyártói emeléseket. Az is elmondható, hogy 2023-ban a betegek körében egyre népszerűbbek lettek a nagyobb kiszerelésű készítmények, mivel ezek ugyan drágábbak, de a nagyobb tablettaszám miatt gazdaságosabb a megvásárlásuk”

– magyarázta az áremelkedés mögött álló okokat a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ).

Nemcsak a gyógyszerárak emelkedése aggasztó

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, az elmúlt tizenkét évben a gyógyszertárak száma folyamatosan csökkent, jelenleg 7%-kal, vagyis 168 gyógyszertárral van kevesebb, mint 2010-ben, és a bezárások tovább folytatódhatnak: idén 25–30 fiókgyógyszertár zárhat be. Főként kistelepülési szinten romlott a gyógyszerellátás biztonsága, ugyanis elsőként ezeken a helyeken zárnak be a gyógyszertárak. Emiatt pedig, közel 700 ezer magyar nem juthat a jövőben megfelelő gyógyszerellátáshoz.  A HGYSZ szerint a tendencia hosszú távon aggasztó, a gyógyszerellátás biztosítása azonban nincs veszélyben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Lázmérő és gyógyszerek fekszenek egy éjjeliszekrényen (beállított jelenet). A hideg évszak beköszöntével ismét emelkedik az influenzafertőzések száma. Fénykép: Bernd Weißbrod / dpa Picture-Alliance via AFP)