Póta György: a teljes gyermekorvosi rendszer kivezetéséhez vezethet a kormány átalakítási terve

2020. október 18., 10:41

Szerző:

A kormány átalakítja az egészségügyi alapellátó rendszert - jelentette be Orbán Viktor októberben. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a törvényjavaslat hosszútávon többet ronthat a helyzeten, mint javíthat, sőt a teljes házi gyermekorvosi rendszer kivezetéséhez vezethet - írja az ATV.

Az alapprobléma, hogy kevés gyermekorvos praktizál az országban, és azoknak is a fele közel van a nyugdíjhoz.

Póta szerint a praxisközösség (a háziorvosi körzeteket nagyobb tömbökbe szervezik, így eltérő szakképesítésű, előre meghatározott számú orvos és nővér nyújtja az alapellátást) önmagában jó ötlet viszont az, hogy kötelezően egységes szerkezetűnek kell lennie, nagy problémát okozhat.

Póta a gyerekek egészséges fejlődése szempontjából hátrányosnak nevezi a tervet, mivel a tanulmányok szerint azok a gyermekek akiket nem gyermekorvos lát el, nagyobb eséllyel kerülnek kórházba.

A minisztérium szerint a gyermekorvosok aggodalmai megalapozatlanok.

 

 

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.