Horrorisztikus gyerektáborok

Az Igazságügyi Minisztériumhoz fordult a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) a nyári táborokhoz kapcsolódó szülői panaszok miatt. 

2022. augusztus 8., 15:49

Szerző:

Szomjazó gyerekek, kifizettetett ingyenes programok, elmaradt étkeztetés – minden szülő rémálma válik valósággá a napi.hu cikke alapján. A szülők levélben panaszolták be az egyes táborszerezőket. Baranovszky György, a FEOSZ ügyvezető elnöke szerint az a legnagyobb hiányosság, hogy nincs meghatározva, ki lehet táboroztató, nincsen személyi feltételhez kötve a tábor szervezése. Ha a táborhely megfelel a feltételeknek, gyakorlatilag bárki szervezhet tábort. 

Olyan mértékben megnövekedett a reklamációk száma, hogy a FEOSZ a fogyasztóvédelemért felelős Igazságügyi Minisztériumhoz fordult a jogszabályi környezet szigorítása miatt. Azt akarják elérni, hogy legalább bejelentési kötelezettsége legyen a táborok szervezőinek. A regiszter alapján könnyebben lehetne ellenőrizni a szolgáltatások minőségét. 

Az egyesület hangsúlyozza, hogy hatalmas szerepe van annak, mennyire körültekintőek a szüők. Azt javasolják, próbáljanak meg minél több információt beszerezni a táborról, táboroztatóról.

Kihez fordulhat a pórul járt szülő?

A panaszosok nagy része arról is beszámol, hogy sok esetben magánszemélyek hirdetnek, nem kapnak se számlát, se nyugtát a befizetett összegekről a szülők, így utóbb azt is nehéz bizonyítani, hogy pontosan mekkora összeget fizettek ki.

A bejelentésekből kiderül, hogy megkerestek több szervet, hatóságot is. A rendőrség a bejelentést elutasította, az egyik esetben a NAV indított eljárást, de ez önmagában a problémát nem oldja meg.

Összességében a gyermektáboroztatás helyzete még mindig nem megnyugtató Magyarországon, nincs egységes rendszer, és törvényi szabályozás sem arról, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie egy táboroztatónak - mondta az ügyvezető elnök.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Vajda János)