Gyarmati Andrea: a kötelező adminisztráció a betegtől veszi el az időt

Gyarmati Andrea szerint a gyermekorvosok adminisztrációs terhei túlzók, amik azt a hasznos időt veszik el, amit a beteggel kéne tölteniük.

2024. június 1., 10:53

Szerző:

Gyarmati Andrea elfogadja, hogy „múlnak a gyermekévek”, az övé is, s bár a lelkesedése nem csökken, a körülmények egyre nehezebbek, különösen az egészségügyben, az összes érintett fél, vagyis beteg és orvos számára egyaránt.

Elfogadom, hogy >>múlnak a gyermekévek<<, az enyémek is, s bár a lelkesedésem nem csökken, a körülmények egyre nehezebbek, különösen az egészségügyben, az összes érintett fél, vagyis beteg és orvos számára egyaránt. Ráadásul túl vagyunk azon a ponton, hogy csupán a jószándékon múlik a dolog

– írja Gyarmati Andrea egykori úszó, gyermekorvos a 24.hu-n megjelent cikkében. Hozzátette, amit az utóbbi hetekben megélt, az olyan számára, mint egy hatalmas, piros felkiáltójel: arra szólít fel, találjon megoldást tarthatatlan helyzetekre, szervezze úgy a saját házi gyermekorvosi rendelését, hogy optimális legyen gyereknek, szülőnek, orvosnak egyaránt. Aztán hátha más is kedvet kap követni a példáját.

Gyarmati Andrea szerint az adminisztráción kéne kezdeni a változást, hiszen, ha csökken a papírmunka, akkor több idő jut a betegre, mérséklődik a feszültség, a türelmetlenség.

Ezután két példát is felsorolt. Az egyikben kifejtette, az orvosok számítógépes rendszerrel dolgoznak, az összes vizsgált beteg adatait beírják a gépbe, ezzel együtt egy csíkos spirálfüzetbe is vezetni kell a napi névsort. Pedig rendelés végén, ha valakinek kéne bármily statisztikához, két kattintással kinyomtatható lenne az aznapi betegforgalom.

Kötve hiszem, hogy olyan zseni vagyok, hogy ez a duplikáció csak nekem tűnik fel. Mindenesetre a háttérben azt az általános szemléletet sejtem, hogy ez már az Aranybulla idején is így működött, ne változtassunk

– írja, majd rátér a másik példára, mely számára fejtörést okozó helyzetet jelent. Eszerint minden hónap elején jelentést kell írni a személyi állományról. Ennyi nővér, annyi orvos, satöbbi. „Ezen kívül egy másik dokumentumban nyolc napon belül jelenteni kell, ha változás történik, akár csak olyan, hogy például kitör rajtam a férjhez menési láz, anyakönyvvezető elé vezetnek, és nevet változtatok. A lényeg, hogy jelentek nyolc napon belül. Mert ez a szabály” – írja a cikkben, hozzátéve: akkor nem érti, hogy miért kell megírni a többoldalas jelentést minden hónap elején. Ezt egyébként kérdezte egy illetékestől is, ő sem tudta a választ.

Adminisztráció, adminisztráció, adminisztráció viszi az időt, a hasznos időt, amit a beteggel kéne tölteni.

Hiszen a betegnek rossz a közérzete, a szülő pedig szorongva érkezik, miután agyonképezte magát az interneten, és számos kérdés feszíti. Nekem pedig az a dolgom, hogy érthetően elmagyarázzam, mi a helyzet, mit és miért teszek, neki, mint szülőnek mit kell csinálnia, és mi várható. De ez idő nélkül nem megy

– hívta fel a figyelmet Gyarmati Andrea.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Hans Lucas via AFP)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.