Teljes a káosz az iskolai igazolások körül

Egy gyermekorvos szerint szeptembertől az egészséges iskolást is vizsgálnia kell az orvosnak, mielőtt visszamegy a közösségbe, aztán a Belügyminisztérium is közölte, hogy mégsem, de mégis. 

2023. szeptember 13., 12:50

Szerző:

Szeptember 1-je óta minden, betegség miatti óvodai-iskolai hiányzást csak orvos igazolhat, méghozzá két személyes vizsgálattal. Először a betegség kezdetén, majd akkor, ha már meggyógyult a gyerek. A Belügyminisztérium szerint az orvos továbbra is dönthet a távmedicína mellett – írja a Szabad Európa

„Indokolatlan, értelmetlen és sok időt igénybe vevő terhet jelent a gyerekorvosoknak az a rendeletmódosítás, amely szeptember 1-jével lépett életbe, és teljesen visszavágta az elmúlt években kialakult jó gyakorlatot az öt-tíz évvel ezelőtti, nagyon merev helyzetbe” – mondta a Szabad Európának Póta György házi gyerekorvos. Mint fogalmazott, az esetek háromnegyedében olyan okok miatt hiányoznak a gyerekek az óvodából, iskolából, amelyek nem igényelnek orvosi vizsgálatot vagy kezelést. Ilyen például a nátha, a köhögés és a hasmenés, amelyeknél csak tüneti kezelésre van szükség. A Covid előtt a napi forgalom több mint felét adta az értelmetlen vizsgálat olyan egyszerű megbetegedések esetén, amelyeket a szülő orvosi vizsgálat nélkül is kezelhet.  

A világjárvány alatt alakult ki az a gyakorlat, hogy a szülők telefonon konzultáltak a gyerekorvossal, és csak indokolt esetben viszik be a gyereket vizsgálatra. Ez semmiféle hátrányt nem okozott Póta György szerint, viszont csökkent a leterheltség. A módosítás alapján minden alkalommal a gyerek személyes vizsgálatára van szükség. Időpontot kell kérni a gyerekorvoshoz, be kell menni személyesen, ami a szülők és az orvosok teljesen felesleges terhelése. A hab a tortán, hogy szeptembertől az egészséges gyereket is meg kell vizsgálniuk, hogy kiállítsák az igazolást arról, hogy meggyógyultak.

Póta György szerint a gyerekorvosok kevesen vannak, egyre több beteget kell ellátniuk a megszűnő praxisok miatt, és most egy indokolatlan, értelmetlen és sok időt igénybe vevő terhet kaptak a nyakukba. „Több napra előre nem lehet gyógyultsági igazolást kiállítani, mert például ha megnéz egy gyereket pénteken, és azt mondja, hétfőtől mehet iskolába, attól még hétvégén újra megfázhat és taknyos lehet, ezért ez az egész teljesen abszurd, orvosszakmai szempontból semmivel nem magyarázható” – mondta a gyerekorvos. Szerinte sok kollégája a pályalehagyás egyik okaként a teljesen értelmetlen iskolai igazolásos adminisztrációt jelölte meg, ami téli időszakban a forgalom ötven-hatvan százalékát teszi ki. Ez azt jelenti, hogy ötven-hatvan százalékban értelmetlen, adminisztratív ügyekkel kell foglalkozniuk rendelési időben.

A szülő már nem igazolhat betegség miatti hiányzást

Az is újdonság, hogy ha a pedagógus úgy érzi, hogy a gyerek még nem gyógyult, vizsgálatot kérhet. Egy oktatási rendelet milyen alapon rendelkezik egy egészségügyi ellátásról? Egy rendelet hogyan írhatja elő, hogy egy pedagógus megkérdőjelezhesse egy orvos szakmai véleményét? – hívja fel a figyelmet Póta György.

Van olyan iskola, ahol azt mondták a szülőknek, hogy mostantól nem fogadnak el elektronikus orvosi igazolást, személyesen kell elmenni a gyerekorvoshoz. Nagy volt a felháborodás a szülői értekezleten – mondta a Szabad Európának egy szülő. Két gyereke is általános iskolába jár, mindkét szülőin ezt közölték velük.

Teljes a káosz 

A Belügyminisztérium a lapnak, azonban azt válaszolta továbbra sem kötelező a személyes vizsgálat, az iskola pedig szabadon dönthet arról, hogy elfogad-e szülői igazolást, vagy elektronikus orvosi igazolást.

„A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. § (2) 2d pontja szerint az orvosi igazolás esetén – amennyiben az oktatási intézmény házirendjében máshogy nem rendelkezik – nincs szükség hiteles, papíralapú dokumentumra, az orvos az igazolást elektronikus úton is megküldheti az intézménynek vagy feltöltheti a tanulmányi rendszerbe – közölte a BM.

A 2023. szeptember 1-jétől hatályos jogszabályok meghatározzák azokat az eseteket, amikor a háziorvosnak, házi gyermekorvosnak orvosi igazolást kell kiadnia. Amennyiben a gyermek, a tanuló beteg, értelemszerűen orvosnak kell igazolnia a betegség tényét (ebből következően a mulasztást). Ugyancsak orvos határozhatja meg, hogy a beteg mennyi ideig nem látogathatja a nevelési-oktatási intézményt. 

A jogszabály továbbra sem zárja ki annak lehetőségét, hogy amennyiben a házirend ezt lehetővé teszi, a gyermek, a tanuló egészségi állapotával kapcsolatos esetkörökben is a szülő – indokolás nélkül – a házirendben meghatározott időtartamban maga igazolja a gyermek, a tanuló mulasztását.

Az óvoda, az iskola tehát saját hatáskörben dönthet arról, hogy orvosi ellátást nem igénylő állapot esetén a szülői igazolást milyen feltétellel fogadja el.

A távmedicina, a telefonon történő konzultáció a diagnózis felállítása, a gyógyszerfelírás, a gyógyulás megállapítása esetében egy lehetőség, a döntés az orvos felelőssége – az orvos dönthet úgy is, hogy látnia kell a beteget. Szintén kizárólag az orvos mérlegeli, hogy a betegség melyik stádiumában állítja ki az igazolást” – közölte a minisztérium.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Aline Morcillo / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)