Gyakorlatilag minden szavazókörben van ellenzéki delegált

A 20k22 óriási sikernek tartja az eredményt.

2022. április 3., 12:47

Szerző:

Az elmúlt évtizedekben nem volt rá példa, hogy a szavazókörök közel 100%-ában ellenzéki szavazatszámlálók is figyelik a szavazás tisztaságát – írja közleményében a 22K. Kiszámolták, hogy 

● Gyakorlatilag az ország összes szavazókörébe – 99,4 % – delegáltak ellenzéki szavazatszámlálót

● A szavazókörök 90%-ban pedig legalább két szavazatszámláló lett delegálva, ez az adat 2018-ban 57% volt.

● A 10243 szavazókörbe összesen 19462 szavazatszámlálót delegáltak a közös listát állító hat ellenzéki párt színeiben. 

● Továbbra is arra biztatunk mindenkit, hogy éljen demokratikus jogával, és menjen el szavazni -arra, akire szeretne. Ha valaki szabálytalanságot vagy arra utaló jelet lát, jelentse a https://visszaeles.20k.hu oldalon.

A megelőző évek választásain – ide értve a 2018-as országgyűlési, valamint a 2019-es EP- és önkormányzati választást is – jelentős demokráciadeficit halmozódott fel amiatt, hogy nem jutott minden szavazókörbe ellenzéki szavazatszámláló. A magyarok jelentős hányada úgy gondolja, hogy az elmúlt választásokon valamilyen formában történtek visszaélések, vagy megvolt a lehetőség arra, hogy ilyesmi előforduljon. Egy, a 20k22 megbízásából végzett friss kutatás szerint a magyarok több, mint felének kisebb vagy nagyobb mértékben sérült a választások tisztaságába vetett hite.

A legutóbbi parlamenti választáson a szavazókörök 43 százalékában nem sikerült biztosítani a kiegyensúlyozott számlálás személyi feltételeit. Ez egyrészt a választási eredményekkel kapcsolatos általános bizalmat is erodálta, másrészt az ellenzéki szavazók számára is fontos garanciális hiányosság volt. Az idei évben azonban a szavazókörzetek 90% százalékába, delegáltunk legalább két ellenzéki szavazatszámlálót, így a szavazatok túlnyomó részének összeszámlálását az ellenzék is kontrollálni tudja.

A 20k22 szervezet civil önkéntesei más szervezetekkel együtt másfél éve dolgozik annak érdekében, hogy szavazatszámláló bizottsági tagokat toborozzon és képezzen. De a siker igazi hősei elsősorban azok az önkéntesek, és a helyi koordinátorok akik idejüket, energiájukat, sőt az ország távolabbi szegleteiben gyakran az utazás vagy akár a szállás költségei miatt a pénztárcájukat sem kímélve hozzátegyék a maguk részét ahhoz, hogy mindannyian megbízhassunk a választások eredményében.

Véleményük szerint a részvételt az is befolyásolhatja, ha könnyen és gyorsan be lehet jelenteni a szabálytalanságokat, és azokat azonnal ki is vizsgálják. Ennek érdekében a 20k22 mozgalom egy választási visszaélés-bejelentőt is elindított.

A civilek szerint a választások eredményét még nem ismerjük, de a magyar demokrácia már lépett egy nagyot előre: most bárki bizalommal elmehet szavazni, mert a szavazóköri visszaélések lehetősége jelentősen csökkent.

(Kiemelt képünk: Fotó: Dimény András / 168)

18:37

Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék december első hétvégéjén: pénteken kiadós mennyiség esőre, szombaton pedig esőre, havas esőre, havazásra kell készülni erős, néhol viharos széllel, majd vasárnap kisüt a nap – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.