Gyurgyák János: Hiába nyer az ellenzék az Orbán-rendszert nem lehet megdönteni

A történész szerint a polgárság helyett a dzsentrimentalitás hatalmasodott el Magyarországon. 

2021. szeptember 23., 15:30

Szerző:

Gyurgyák János történész egy interjúban azt nyilatkozta, hogy Magyarországon sem polgári sem intellektuális közép nincsen, írja a Magyar Hang. A történészt a magyar konzervatív hagyománnyal kapcsolatban megjelent írása miatt szólaltatták meg. „Nálunk a középen lévőket alapvetően habókosoknak, ha nem egyenesen árulóknak tekintik”- mondta Gyurgyák az interjúban a középen állással kapcsolatban. 

A történész szerint az országban az urambátyámvilágban megszokott dzsentrimentalitás, és a tekintélytisztelő paraszti hozzáállás működik még mindig. Gyurgyák hozzátette, hogy ez a viselkedéskultúra Magyarországon a történeti hagyományokból ered. A történész megállapítja, hogy a 1945 után a magyarok kimaradtak a nyugati világ nagy polgári felíveléséből és ezzel komoly hátrányt is szenvedett az ország.

„Egy értelmiségi mindig elégedetlen a regnáló politikával, de szerintem elfogadható teljesítmény volt, és a kétségkívül meglévő negatívumoknak is volt racionális magyarázatuk. Méltányolom például, hogy meg akarta erősíteni a nemzeti polgárságot Magyarországon, ahol korábban olyan mértékű volt a privatizáció, ami már-már a nemzeti szuverenitást veszélyeztette. Kár, hogy a polgárosodás ideájáról később kiderült, hogy pusztán »politikai termék«”- mondta Gyurgyák az első Orbán-kormány működésével kapcsolatban. 

A történesz véleménye szerint az Orbán-rendszert semmilyen módon nem lehet konszolidálni. Hiába gondolta úgy, hogy a Fidesz elment a falig, a kormány ment tovább. Gyurgyák hozzátette, hogy semmilyen rendszerváltó hangulatot nem érez jelenleg és akkor sem lehet eltüntetni az Orbán-rendszert ha nyer a Fidesz.