Gulyás Gergely szerint kiváló lesz a hulladékgazdálkodás koncessziója

A MOL nyerheti majd meg. 

2021. augusztus 22., 19:20

Szerző:

A kormány az autópályák után a hulladékgazdálkodást is magánkézbe szervezi. Ahogy korábban is írtuk, a tervet és a tendert is élesen bírálta az ellenzék, köztük Fekete-Győr András a Momentum elnöke. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban a kormányinfón egyértelműen kiállt a kormány álláspontja mellett. Azt mondta sokkal olcsóbb és hatékonyabb lesz a hulladékgazdálkodás. 

A népszava azt írja az üggyel kapcsolatban, hogy a hulladékgazdálkodási szakemberek szerint elhibázott terv a MOL kezébe adni az ágazatot. A szakma a tervek alapján úgy látja, hogy sokkal drágább és kevésbé hatékony lesz majd a gazdálkodás a tender után. Gulyás Gergely azonban azt emelte ki az RTL Klub híradójának a kormányingón, hogy az adófizetőknek sokkal kevesebbe fog majd kerülni a jövőben. A miniszter úgy véli, hogy a hulladékot a jövőbeni gazdálkodó majd sokkal jobban és eredményesebben fogja hasznosítani. Gulyás Gergely szerint az államnak az elmúlt harminc évben ez nem sikerült jól. 

Az ellenzéki vélemények határozottan azt állítják a hulladékgazdálkodás koncessziójával kapcsolatban, hogy a kormány részéről állami vagyonkimentésről van szó. Mégpedig azért vált ilyen sürgőssé, mert a bizonytalan kimenetelű jövő évi országgyűlési választás is egyre közelebb van. Az ellenzék szerint a kormány hasonlóan járt el az autópályák koncessziójának ügyével is. 

(Kiemelt kép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond az Értékteremtő Közösségekért-díj átadásán a Miniszterelnökségen 2021. február 2-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

A Diákhitel Központ korábbi vezetőjének, Varga Judit volt férjének elmondása szerint a legfelső politikai körökből nem kapott támogatást az elmúlt hetekben, de belső fideszes körökből igen, „illetve olyan helyekről is kaptam támogatást, amit nem gondoltam”. Példaként egyházi vezetőket, régi barátokat, illetve a Történelmi Magyar Családok Szövetségét említette – derül ki Magyar Péter Telexnek adott interjújából.

Amióta mérik, most először a legszegényebb magyar régió is eléri az EU fejlettségének felét, de a fél ország az uniós lista leghátsó részén van – sőt, ha a francia tengerentúli helyek nélkül számolunk, akkor a Dél-Alföld is visszacsúszott az európai legszegényebb húszba. Budapest eközben még jobban teljesít, az országból a főváros és környéke tudott szebb növekedést felmutatni - írja a hvg.hu.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – közölte az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén.