Gulyás Gergely szerint a körözött macedón exkormányfő személyi igazolvánnyal utazgathatott, egy magyar nagykövetségen kért menedékjogot

Ezek szerint a tárcavezető úgy gondolja, életszerű, hogy az országból való kilépésnél a macedón határőrök nem azonosítják a személyi igazolványa alapján a körözött Nikola Gruevszkit.

2018. november 15., 12:26

Szerző:

Nikola Gruevszki Magyarország egyik külképviseletén tett szándéknyilatkozatot arra, hogy menedékkérelmet kíván benyújtani - közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. A kancelláriaminiszter azt nem árulta el, hogy melyik ország nagykövetségén vagy konzulátusán jelentkezett be a hazájában körözés alatt álló macedón exkormányfő.

A Bloomberg hírügynökség kérdésére, hogy miképpen hagyhatta el Macedóniát a vesztegetési botránya miatt kétéves börtönbüntetésre ítélt Gruevszki, akinek a macedón hatóságok tavaly júliusban bevonták az útlevelét, a tárcavezető úgy felelt, a magyar hatóságoknak semmi közük ehhez, nem nyújtottak segítséget a politikusnak Macedónia elhagyásában, ráadásul a balkáni országok között útlevél nélkül, személyi igazolvánnyal is lehetséges átlépni a határokat.

Ezek szerint a tárcavezető úgy gondolja, életszerű, hogy az országból való kilépésnél a macedón határőrök nem azonosítják a személyi igazolványa alapján a körözött Nikola Gruevszkit.

Ezzel kapcsolatban a 24.hu a Politika című szerb lap cikkét idézi, amely szerint Nikola Gruevszki hamis útlevéllel lépett át a macedón-albán határon, majd Albánia fővárosában, Tiranában fogadták a magyar nagykövetségen. Tirana és Budapest között van közvetlen repülőgépjárat. A macedón exkormányfő a repülőgépen kalapot és napszemüveget viselt, hogy álcázza magát. Amikor Macedóniában hétfőn kiadták ellene az elfogatóparancsot, mert határidőre nem jelent meg a Szkopje melletti Shuto Orizari fegyházában, már Budapesten volt.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Gulyás a Kormányinfón elmondta, a kétéves börtönbüntetése elől menekülő exkormányfő a külképviseleten írta alá azt a szándéknyilatkozatot, amely szerint Magyarországon menedékkérelmet kíván beadni, ezután pedig arról döntöttek a magyar hatóságok, hogy biztonsági okokból ne a szerb-magyar határon lévő tranzitzónában (mint minden menekültet), hanem Budapesten hallgassa meg a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH).

Újságírói kérdésre a miniszter azt mondta, van olyan jogi lehetősége a BMH-nak, hogy ilyen döntést hozzon, de a konkrét jogszabályt nem nevezte meg.

Más részletről azonban nem volt hajlandó beszámolni, mert a kormány hivatalos álláspontja szerint a BMH-nak kell döntenie az ügyben. Addig semmilyen tájékoztatást nem adnak róla.

Az ATV megkérdezte Gulyás Gergelyt a Fidesz kommunikációs igazgatójának, Hídvégi Balázsnak a kijelentéséről is, amely szerint Nikola Gruevszkit a baloldali macedón kormány üldözi, de a miniszter csak azt hangoztatta: nem kommentálja a macedón belpolitikát, és a kormánypártok részéről mindenkit megillet a szólásszabadság.

Gulyás Gergely a Euronews kérdésére elmondta, van kiadatási egyezmény Magyarország és Macedónia között, és ha balkáni ország kéri kiadását, az elbírálás nem napokig, hanem néhány hónapig is tarthat. Arra a kérdésre, hogy a budapesti meghallgatás után visszaviszik-e Nikola Gruevszkit a déli tranzitzónába (ahol a jogszabályok szerint minden menekültnek várakoznia kell kérelme elbírálására), csak annyit mondott, a macedón exkormányfő biztonságát Budapesten tudják garantálni.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.