Gulyás téves információt közölt a Pfizerről a Kormányinfón

Gulyás Gergely a szolidaritás hiányát emlegette az amerikai vakcinával kapcsolatban, de téves információt közölt. A kínai vakcinát viszont igyekezett jó színben feltüntetni.

2020. november 26., 12:02

Szerző:

Beszélt Gulyás Gergely a nem változó járványintézkedések mellett a vakcináról is, ami a valódi megoldása lesz a járványnak. Ez ingyenes lesz és nem lesz kötelező. A kormány 12 millió feletti vakcinát kötött le a kormány a világ több részén - mondta Gulyás, és hozzátette, úgy tűnik, Kína áll a legelőrébb az oltóanyag tesztelésében, a harmadik tesztfázisban járnak. (Ez tévedés, az amerikai Pfizer oltóanyagát már december 10-én engedélyeztetheti az amerikai hatóság, túl vannak a harmadik tesztfázison. - a szerk.)

Rossz hír, folytatta a miniszter, hogy a Pfizer először Amerikában fog oltani, és nem Európában. "Mindez jól mutatja, hogy a fejlesztő országok behozhatatlan előnyben vannak, nincsen szó szolidaritásról."  

Ám a miniszter téved ebben is, lapunk a Pfizer cég vakcinájára és az elosztásra rálátó forrása szerint Anglia előbb is kaphat, mint az USA a vakcinából, majd az USA és az EU lényegében egy időben kapja meg az oltóanyagot. Nincs szó tehát a szolidaritás hiányáról. Az EU 300 millió adagot rendelt a Pfizer vakcinájából, a tagállamok pedig vállalták, hogy külön nem igyekeznek vásárolni a cégtől.