Indul a kampány, a nyugdíjasok rezsiutalványt, a közfoglalkoztatottak nettó 54 ezer forint pluszpénzt kapnak az Orbán-kormánytól

2019. augusztus 23., 15:51

Szerző:

Kilencezer forint értékű rezsiutalványt kap minden nyugdíjas

szeptember 30-ig

– jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a Kormányinfón.

Indoklásul azt mondta, hogy minden várakozásnál jobban teljesít a magyar gazdaság, amiből az idősebb korosztálynak is részesednie kell, „nagyon fontos kifejezni a megbecsülésünket, tiszteletünket” irántuk.

– A háromszor háromezer forintos rezsiutalvány március 31-ig lesz felhasználható, a gáz-, illetve az áramszámlát lehet majd kifizetni belőle, és először Budapesten kezdődik a kézbesítésük, majd vidéken – mondta a miniszter, jelezve továbbá, hogy idén még fizetnek nyugdíjprémiumot és nyugdíj-kiegészítést is.

Kérdésre hozzátette, a kézbesítés és a nyomtatás díja várhatóan mintegy 2,5 milliárd forint lesz.

Azt ígérte, hogy a következő napokban részletes tájékoztatást adnak arról, milyen formában kapják meg az utalványt a nyugdíjasok.

Erzsébet-utalványok kézbesítése Budapesten
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az időzítésről azt mondta, az elmúlt években mindig kaptak a nyugdíjasok Erzsébet-utalványt, ennek megszűnésével pedig most rezsiutalványt postáznak.

Gulyás Gergely közölte, azok a közfoglalkoztatottak, akik 2019. január 1. és július 31. között legalább három hónapig közfoglalkoztatotti jogviszonyban álltak - és ez augusztus 1-jén is fennállt -, nettó 54 ezer forint egyszeri plusz juttatásban részesülnek.

– Kilencvenkilenc-ezer emberről van szó, akik a közel egyhavi bérükkel megegyező juttatást megkapják

– közölte.

A politikus ezt a döntést is egyrészt a gazdasági teljesítménnyel, másrészt a közfoglalkoztatottak számának csökkenésével indokolta, így ugyanis a közfoglalkoztatotti bérekre szánt pénzből kifizethető a juttatás.

Az időzítés azért érdekes, mert hivatalosan holnap kezdődik az őszi önkormányzati választások kampánya. Áder János államfő a választásokat október 13-ra írta ki. Az Orbán-kormány rendszeresen kedveskedik a nyugdíjasoknak utalványokkal választások előtt. Tavaly például húsvét, vagyis az országgyűlési választások előtt is osztottak 10 ezer forint értékben Erzsébet-utalványt 2,7 millió nyugdíjasnak, amit még időben kézbesítettek is az április 8-i választások előttKarácsonykor viszont, a parlamenti kétharmad birtokában ennek már nem érezték szükségét a kormánypártok.

16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.