Gulyás: A benzinárstop miatt felszólító levelet kapott a kormány Brüsszeltől

Péntek délelőtt tartják a kormányinfót, ahol többek között a háborús és gazdasági helyzetről és az árstopokról is szó esik.

2022. június 17., 09:51

Szerző:

Gulyás Gergely szerint Kevés reménykeltő dolog van most a háború és az amerikai infláció miatt. A háború és az embargók miatt az energiaárak és a termékek árai növekedtek, ami miatt az infláció Európa-szerte óriási.

A háborús infláció akkor szűnik meg, ha béke lesz

– hangsúlyozta Gulyás.

Felidézte a legutóbbi kormányzati döntéseket, vagyis meghosszabbították az élelmiszer- és a benzinárstopot október 1-ig, a kamatstopot és a hitelmoratóriumot pedig december 31-ig tartják fent. Ezután fogják újra áttekinteni ezen döntések meghosszabbítását.

A benzinárstop miatt felszólító levelet kapott a kormány Brüsszeltől – közölte Gulyás. Szerinte több érv szól az árkorlátozás mellett, mint ellene. Valamint a kormány jogilag is áttekintette a jelenlegi benzinárstopot és nem találtak rendellenességet. Felidézte, hogy Olaszországnak is volt korábban hasonló vitája az EU-val, amit végül az olaszok nyertek meg.

Jövőhét pénteken  uniós csúcstalálkozó lesz, ahol a kormány csak olyan szankciókat fog támogatni, ami Magyarországot nem sérti. Ezért továbbra is szeretnék, hogy az energetikát ne értintsék a szankciók.

A magyar pénzügyminiszter nem fogja támogatni a globális minimumadót az ECOFIN mai ülésén – közölte Gulyás Gergely. A globális minimumadó lényege, hogy azt 15 százalékon lenne, ami hazánkban jelenleg 9 százalék. Azzal, hogy Magyarország nem támogatja a globális minimumadót, nem fog átmenni, ugyanis ahhoz egyhangú döntésre lenne szükség.

Tájékoztatója után a miniszter sajtókérdésekre is válaszolt:

  • A közmédia munkatársa azt kérdezte támogatja-e a kormány az uniós gázembargó ötletét. Gulyás szerint az orosz gáz kiváltása „megoldhatatlan nehézséget okoz” a kelet-európai országoknak, így embargóötleteket nem támogatnak. Egy másik kérdésre úgy válaszolt, minden érintett szektornál szigorúan büntetik majd, ha a cégek áthárítják a profitadót a fogyasztókra, ahogyan a Ryanairrel szemben is eljárást indítottak. Gulyás szerint pedig Michael O'Leary a Ryanair igazgatója „kocsmai stílusban kommunikált,” így azt ajánlja, ahol lehet ne Ryanairrel utazzunk, hiszen „feltehetően az utasokkal is így bánnak.”
  • Az ATV kérdésére hozzátette, van jogi eszközük arra, hogy megakadályozzák az áthárítást, mert az Általános Szerződési Feltételek lehetnek jogsértőek is. Az árstopok végének különböző dátumait illetően Gulyás azt mondta, azok azért különböznek, mert bizonyos ügyekben más mértékben látnak előre. Arról is kérdezte őt az ATV, milyen területeken tud a korrupcióellenesség területén pontosan engedni a kormány az EU-nak. Itt a miniszter azt mondta, konkrét ajánlásokat tettek az Európai Bizottságnak. Konkrétan azt vállalták, hogy a közbeszerzési törvényben 15 százalék alá viszik az egyszereplős közbeszerzések arányát. Gulyás abban bízik, a helyreállítási alap pénzei év végéig megérkeznek. Egy másik kérdésre Gulyás Gergely elárulta, azon az értekezleten, ahol a közszféra elvonásairól „nem volt szó” Orbán Viktor szerdai értekezletén. Az uniós költségvetés helyereállítási alapjában a miniszter szerint vannak béremelésre való pénzek, de „az ellenzéki pártok mindent megtesznek azért, hogy ezek ne érkezzenek meg.” Felszólította a szakszervezeteket is, gyakoroljanak nyomást ez ügyben az EP-képviselőknek. Hozzátette, hazai forrásból nem bizonyosan biztosítható a béremelés az infláció és a háború miatt.
  • Ugyancsak az ATV kérdésére a miniszter álhírnek nevezte azt, hogy a Szabolcs megyei kormányhivatalok leépítéseket terveznek.

(Kiemelt kép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. július 22-én. Fotó: Merész Márton / 168.hu)

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.