Gulyás Gergely szerint a VIII. kerületben is megérdemelte volna Fidesz, hogy örökös polgármestert adjon

2019. október 15., 14:55

Szerző:

Az Alapjogokért Központ „Két nappal október 13. után” címmel rendezett konferencián értékelte az önkormányzati választás eredményét.

– Vannak gondjaink – közölte a moderátor Nagy Feró.

Ezután Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója ismerte el, hogy Budapesten olyan történt, amire nem számított a jobboldal.

– A Fidesz győzött is, meg nem is, mint a mesében

– állapította meg Szánthó Miklós.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, és önkormányzati választási kampányának felelőse arról beszélt, hogy megszűnt a centrális erőtér, amely eddig a Fidesznek kedvezett. Úgy véli, kétpárti vagy két koalíciós rendszer alakult, ebben pedig 40 százalékkal többé nem lehet nyerni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter felszólalásában közölte, hogy a 2006-os öszödi botrány után földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a Fidesz. Hangsúlyozta, hogy a Fidesz szempontjából a most vasárnapi eredmények a 2006-oshoz hasonlatosak, mégsem beszélnek földcsuszamlásszerű Fidesz-győzelemről.


Fotó: Kovalovszky Dániel

Ezt három okra vezette vissza:

  • A szélsőjobb és baloldali összefogás ellen nem volt kifogása a választóknak.
  • Borkai Zsolt nagy dicsőséget szerzett 1988-ban a szöuli olimpián, most azonban több fővárosi kerület elvesztését okozta a botránya.
  • Kétpártrendszerré alakult a politikai tér. Ez azt jelenti, hogy 50 százalékos eredmények kellenek a győzelemhez, 47-48 százalék már nem elég.

Véleménye szerint a választás utolsó hetében kirobbant Borkai-botrány következtében kaptak ki a fideszes polgármesterek az I., a III. és a VIII. kerületben, de lehetséges, hogy a Borkai-hatás érvényesült a II. és a IV. kerületben is.

– Vannak kerületek, ahol különösen méltánytalannak érezzük az eredményt. Olyanok, mint például a VIII., ahol megérdemelte volna a kormánypárt, hogy örökös polgármestert adjon

– tette hozzá Gulyás Gergely.

Budapestről szólva a miniszter azt mondta, a felelősség mostantól osztott, nem lehet csak a Fidesz-KDNP-t felelőssé tenni, éppen ezért új korszak köszönt be.

– Tiszteletben tartjuk a választók akaratát, akiket megválasztottak, azokkal készek vagyunk az együttműködésre – fogalmazott. Kijelentette, hogy Magyarországon demokrácia van, ahol nincs megírva, hogy minden kerületben, városban csak a kormánypártok nyerhetnek.

(A 24.hu és az Index nyomán.)