Gulyás: elengedhetetlen a minél szorosabb együttműködés az EU-val

De az integrációnak nem csupán pozitív olvasata van.

2021. szeptember 21., 13:00

Szerző:

Józan ésszel senki nem vitathatja, hogy abban a világgazdasági versenyben, abban a globális versenyben, ami ma az immáron több mint 7 milliárd lakosú glóbuszunkat jellemzi elengedhetetlen az európai államok közötti minél szorosabb együttműködés – értékelt a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Budapesten.

Gulyás Gergely a Nemzetek Európája és az EU jövője – Európai körkép: identitás, szabadság, diszkrimináció és jólét című könyvbemutató konferencián és kerekasztal-beszélgetésen azt mondta, hogy Európa demográfiai adatait, de akár gazdasági teljesítményének adatait tekintve is veszít jelentőségéből és talán Németország kivételével nincs ma már olyan állama Európának, ami a gazdasági teljesítményét tekintve önmagában is versenyképes lehetne.

Trócsányi László, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője úgy vélekedett, hogy az EU-nak a 2004-es bővítés óta nem volt nagy sikeres projektje. Válságok sora jellemezte a közösséget – mondta, megemlítve a 2007-2008-as pénzügyi krízist, a 2015-ös migrációs válságot, a terrorcselekményeket, a britek kilépését (Brexit) és a koronavírus-járványt. Pedig az uniónak mindig kellett egy sikertörténet, ami előrébb vitte - jegyezte meg.

Koltay András, az eseménynek helyet adó Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora szerint a megkülönböztetés tilalmának nemcsak az egyének, hanem a nemzetek szintjén is érvényesülnie kell.

 

(Kiemelt kép: Budapest, 2021. február 2. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond az Értékteremtő Közösségekért-díj átadásán a Miniszterelnökségen 2021. február 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd) 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.