Görögország, Bulgária, Románia és Magyarország felgyorsítja a gázhálózatok összekötését

Gázhálózatuk összeköttetésének és szállítási kapacitásának a fejlesztésében állapodott meg Görögország, Bulgária, Románia és Magyarország csütörtökön Athénban, a gázforrások változatossá tételére és az európai gázszállítási láncban játszott szerepük növelésére irányuló hosszú távú erőfeszítéseik keretében.

2022. december 1., 20:47

Szerző:

A négy ország 2016-ban állapodott meg a Görögország és Észak-Európa között Bulgárián, Románián és Magyarországon át haladó, kétirányú gázszállítást lehetővé tévő úgynevezett „vertikális földgázfolyosó” megvalósításához szükséges infrastruktúrák fejlesztésében. A cseppfolyós gázról (LNG) Athénban tartott konferencia szünetében aláírt memorandumban a görög DESFA, a bolgár Bulgartrasgaz, a magyar FGSZ Földgázszállító Zrt. és a román SNTGN Transgaz megállapodott, hogy megkezdik a tárgyalásokat a folyosó szabályozási és gazdasági kérdéseiről – áll a DESFA közleményében.


 A közlemény szerint a megállapodás három évig lesz érvényben, és további egy évre meghosszabbítható. „Ez fontos lépés a vertikális folyosó megvalósítása felé, amely jelentősen hozzájárul majd a szélesebb térség ellátásának biztonságához” – áll a Maria Rita Galli, az DESFA vezérigazgatója által kiadott közleményben. A megállapodást csütörtökön aláírta az ICGB, a vertikális földgázfolyosó fő elemét képező, Görögország és Bulgária között kiépített, idén üzembe helyezett második földgázvezeték (IGB) tulajdonosa, illetve, az északkelet-görögországi Alexandrúpoli kikötőben cseppfolyós gáz tengeren tárolását és újragázosítását fejlesztő Gastrade vállalat is.

Az IGB jelentősége tovább nő, amikor a legnagyobb éves kapacitása eléri majd a 3 milliárd köbmétert.

(Kiemelt képünk illusztráció: A román Transgaz állami gázvezeték hálózat üzemeltető vállalat olaj-és gázfinomítójának ipari kéményei. MTI/EPA/Robert Ghement)