Egri Gábor: Több száz illegális benzintöltő állomás nyílt az országban a benzinársapka miatt

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnökét a benzinársapka lehetséges felfüggesztéséről kérdeztük, és az egész világot érintő választ kaptunk.

2022. szeptember 7., 13:50

Szerző:

A 168.hu a benzinársapkák lehetséges felfüggesztéséről kérdezte Egri Gábort, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnökét. Egri Gábor szerint a kettős árazás miatt olyan mozgások indultak meg az üzemanyag kereskedelemben, amelyek nagyon rossz irányba mutatnak. Van egy piaci ár és egy hatósági ár, a két ár között pedig olyan jelentős a különbség, hogy elkezdtek ezzel visszaélni.

Benzinársapkára épülő illegális üzlet

Több száz engedély nélküli töltőállomás nyílt az országban olyan módon, hogy egy olcsó kocsiba vagy traktorba tankolnak hatósági áron, majd leszívják a benzint, vagy gázolajat a jármű tankjából, és piaci áron adják el. Rendszeres a rendszámok cseréje; nem jogosultak jogosultak rendszámát teszik fel járműveikre és a teherautójukra. Hamis forgalmik, lejárt forgalmik, nem az adott járműre érvényes forgalmik. „Úgy látjuk, hogy az árkülönbségre alapozva egy komplett illegális iparág nőtt ki, és a benzinkutak képtelenek kezelni ezt a helyzetet. Ha a benzinársapkát nem függesztik fel, akkor ez helyzet csak rosszabbodni fog” – hangsúlyozta Egri.

Októberre 480 Ft alá csökkenhet a benzin ára

Az elnök szerint ha (jelenleg október 1-ig van hatóságilag korlátozva az üzemanyag ára, a Szerk.) felfüggesztik a benzinársapkát, akkor ez az illegális üzlet megszűnik, és októberre akár 480 Ft alá is csökkenhet a benzin piaci ára. Az olajjegyzésekben jelentős lefelé mozgásokat lehet látni a közelgő kínai és európai recesszió miatt, ami az olajárakat is lenyomja. Magyarországon már jól érzékelhetően elindult egy csőd és bezárási hullám a drasztikusan emelkedő gáz és villanyárak miatt.

„Összességében elmondható, hogy globális recesszióba csúszunk bele, ami súlyosabb lehet, mint a COVID járvány”

– hangsúlyozta.

Megoldásként az FBSZ energiakuponok kibocsátását javasolja, amit a kormány oszthatna ki azoknak a társadalmi rétegeknek, akik különösen rászorulnak. Az energiakupont fel lehetne használni villany, gáz, vagy benzin költségek megtérítésére. Ezzel a megoldással együtt megmaradhatna a rezsicsökkentés stratégiája, és a polgároknak lehetőséget biztosítana, hogy eldöntsék, hogy nekik éppen melyik díjbefizetés a legfontosabb – foglalta össze Egri Gábor.  

(Kiemelt képünk illusztráció: egy férfi autót tankol egy benzinkúton a lengyelországi Krakkóban 2022. április 8-án. Fotó: Jakub Porzycki/NurPhoto via AF)

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.