Geréb Ágnes önálló bábai szakmai kollégium létrehozásán fáradozik

Geréb Ágnes újra szülész-nőgyógyászként és bábaként dolgozik. Az Indexnek adott interjújában beszélt a megpróbáltatásairól, és arról is, hogy egy önálló bábai szakkollégium létrehozásán fáradozik.

2024. január 22., 20:12

Szerző:

„Nem sikerült kiradírozni. Meglepetésre, sokak meglepetésére ez azért nem sikerült” – mondta a Telexnek Geréb Ágnes, az otthon szülés legismertebb hazai alakja, aki decemberben szerezte meg újra független bábai engedélyét.

Geréb szülész-nőgyógyász orvosként már a 70-es években küzdött a hazai szülészeti rendszer hibái ellen, de munkássága és személyisége erősen megosztotta a szakmát és a társadalmat is. Magyarországon az 1950-es években betiltották a kórházon kívüli szülést. A Geréb körüli viták hozzájárultak az otthon szülés legális kereteinek kialakításához, de ő maga sosem dolgozhatott az új feltételek között, amit 2011-ben szabályiztak. 2010-ben ugyanis letartóztatták. 2018-ban börtönbüntetésre ítélték két tragikus kimenetelű szülés ügyében. Börtönbe vonulnia végül nem kellett, mert köztársasági elnöki kegyelmet kapott, de az eltiltása csak 2021-ben járt le.

Geréb Ágnes úgy érzi, még feladata van a szülészet terén 

Habár az elméleti és gyakorlati képzést már az eltiltás vége előtt teljesítette, bürokratikus okok miatt Gerébnek mégis további két évet kellett várnia az engedélyre. „2007 óta nem dolgozhattam szülész-nőgyógyászként, 2010 óta bábaként. Rengeteg idő! El nem tudom képzelni ebben a pillanatban, vajon hogy lesz erőm éjjel kettőkor fölpattanni, fölkapni a nehéz bőröndöt és elindulni. Azt remélem, hogy majd az egyik szülés ad annyi energiát, hogy a következőhöz el tudjak menni” – vallotta a szülész-nőgyógyász, bába az Indexnek. 

„Pont ma jelentkezett egy nő, aki velem szült többször, most kaptam tőle levelet, hogy jön a következő, megvárt vele” – tette hozzá.

Geréb nem csak szüléseknél szeretne segédkezni, lát még bőven tennivalót az egész rendszer alakításában is.

„Úgy érzem, van még dolgom a magyar szülészetben” – fogalmazott, majd kifejtette, hogy a szabályozásban több olyan pontot lát, ami elmarad a tudományos bizonyítékok mögött. Kiemelte, hogy jelenleg császármetszés után, egy következő gyereknél még sok helyen nehézségekbe ütközik, ha a nők hüvelyi úton akarnak szülni. Illetve problémának látja, ha csak azért indítanak be szüléseket, mert lejárt a protokoll által engedélyezett idő. „Ha a méhen belüli vizsgáló módszerek a baba veszélyeztetettségét mutatják, vagy az anya állapota indokolja, akkor a szülés megindítása egyértelműen szükséges. De tudományosan bizonyították, hogy a megindított szülés növeli az anyai és magzati kockázatot, több komplikációval járhat, mint a spontán megindult szülés. Tehát pusztán azért megindítani a szülést, mert eltelt x nap, nem előnyös se a babának, se az anyának. Könnyen belátható ez, hiszen ismert jelenség, hogy minden beavatkozás magával hoz egy következőt. Beavatkozunk, jön a következő beavatkozás, elindul a lavina.”

Geréb fontosnak tartja, hogy megalakuljon egy önálló bábai szakmai kollégium, és tenni szeretne azért is, hogy a társadalombiztosítás ugyanúgy fedezze az otthon szülést, mint a kórházit.

„Legyen egyenjogú az otthon szülés a kórházi szüléssel anyagi téren is.

Ne legyen része a választásnak az, hogy kinek mennyi pénze van, mert az már nem igazi szabad választás. Régen az a vád érte a mi bábaközösségünket, hogy az otthon szülés a budai úrinők hobbija. De ez nem volt igaz, velünk bőrszíntől és anyagi helyzettől függetlenül, a munkanélküliektől az értelmiségig bárki szülhetett, teljesen egyforma ellátást kaptak. A mai körülmények között, amit a 2011-es otthon szülés rendelet hozott, sok nő azért nem fordul bábához, mert a gondoskodás bábai modellje szerinti szülészeti ellátás ma köztudottan több százezer forintba kerül. Valamint ki kellene mondani, és érvényessé tenni a szülészet területén is a nők alapvető emberi önrendelkezési jogát, hogy információk birtokában a nő dönt arról, mi történik vele és a gondnoksága alatt álló, még méhen belül lévő gyermekével. Ideértve a szülésének helyét, körülményeit és akár a beavatkozásokat is” – mondta.

Geréb 2010-ig több mint 3500 gyerek születését kísérte, egy korábbi interjúban azt mondta, a vállelakadásos eseten kívül egyetlen család sem fordult ellene.

(Kép: Unsplash.com/John Looy)

 

 

19:18

Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videonyilatkozatában, emlékeztetve arra, hogy a bíróság csütörtökön döntést hozott „Gyurcsány Ferenc politikusának" az ügyében.

19:00

Miközben egy év alatt 409 szervátültetés történt idehaza, 536 új beteg került várólistára, amelyen már január elsején is 1255 páciens neve szerepelt – mondta az InfoRádióban az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója.