Gazdatüntetés: augusztus 20-án traktorok foglalják el az alsó rakpartot

Élőben jelentkezett az augusztus 20-ára tervezett gazdatüntetés főszervezője kedd délután.

2022. augusztus 16., 16:04

Szerző:

Szabó Bálint közvetítésében bejelentette, hogy nem engednek: a gazdatüntetést és a traktoros vonulást eredeti formájában kívánják megtartani. Augusztus 20-án reggel hatkor, az ország mintegy 100 pontjáról fognak útnak indulni a nagyjából 1800, a demonstrációra traktorral vagy más gépjárművel regisztrált gazda. A tüntetők az autópályákon és főutakon keresztül vonulnak majd a fővárosba. Budapest felé közeledve lesznek olyan pontok, ahol becsatlakozhatnak a szimpatizánsok, valamint bárki, aki részt kíván venni a megmozduláson.

Miután a traktoros felvonulás elérte a budapesti alsó rakpartot, a járművek várhatóan augusztus 31-ig tartó tüntetéssorozat végéig ottmaradnak.

Azoknak, akik nem tudják fedezni a Budapestre jutás költségeit a megemelkedett benzinárak miatt, helyi megmozdulásokat szerveznek. Mintegy száz vidéki helyszínen folyik az egyeztetés.  

 

A tüntetés eredeti célja az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar mezőgazdaság a lét és nemlét határán ingadozik. Amennyiben az aszály és a pandémia okozta veszteségeket és károkat az állam nem nyilvánítja elemi kárnak és nem fizeti meg, illetve ha a gazdákat a megemelkedett rezsiárak megfizetésére kötelezi, az tömeges csődöt eredményezhet, emmiatt peidg őszre élelmiszerhiány alakulhat ki hazánkban. 

„Ha a vidék elesik, az ország is elesik.”

A hétfői bejelentést követő események arra ösztönözték a gazdatüntetés szervezőit, hogy eredeti céljukat bővítsék, és összefogásra szólítsák fel az egész magyar társadalmat.

Az augusztus 20-án kezdődő tüntetés-sorozat a következő új célokat szeretné elérni:

  1. Még a szeptemberi iskolakezdés előtt rendezzék a pedagógusok bérét.
  2. Emeljék meg az egészségügyi- és szociális dolgozók bérét, és teremtsenek vonzóbb karrier lehetőségeket, hogy enyhítsék a területen jelentkező munkaerőhiányt.
  3. Vonják vissza a KATA-törvény módosítását, és tárgyalják újra az érintett szervezetek bevonásával.
  4. Tiltakozni a radikális rezsiemelés ellen. 

Ünnepségek helyett válságkezelés

Szabó Bálint hozzátette, hogy ha a kormány azt kérdezi, mit tehet, akkor egészen egyszerű a válasz: adjon teret és lehetőséget arra, hogy a magyar gazdák kifejthessék véleményüket Budapest szívében, és a rendőrség biztosítsa az esemény biztonságos lefolyását.

A milliós összegekből megszervezett nemzeti ünnepségeket le kellene mondani, mert ilyen súlyos helyzetben minden felesleges költekezést be kell szüntetni addig, amíg a válságot meg nem oldották.

A tüntetés szervezői várják Nagy István agrárminiszer jelentkezését, illetve azoknak a jelentkezését, akik a pedagógusok, az egészségügyi és szociális dolgozók bérének, illetve a KATA-törvény újra tárgyalásának ügyében kezdeményeznének beszélgetést. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Facebook)

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.