Fudan: Karácsonyék az atlétikai vb-t is készek lefújni, ha a kormány nem hátrál

Online konzultáción kérik ki a budapestiek véleményét, hogy akarnak-e 540 milliárdos hitelből a diákváros helyett kínai elitegyetemet, ahol egy tanév 3 millió forint körül van.

2021. május 17., 16:24

Szerző:

A kormány a Fővárosi Önkormányzat és Ferencváros támogatását kéri a Fudan Egyetem budapesti kampuszának terveihez, ám a több mint 500 milliárd adóforintból tervezett beruházást sem Karácsony Gergely főpolgármester, sem Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester nem támogatja, mondván: azzal átírta a kormány a Diákvárosról szóló eddigi konszenzusos terveket, ráadásul a pénznek szerintük lenne jobb helye is a magyar felsőoktatásban, mint egy kínai magánegyetem – így foglalható össze Baranyi és Karácsony álláspontja azután, hogy hétfőn Palkovics László innovációs miniszterrel, a Fudan-beruházás kormánybiztosával tárgyaltak.

„Ma egy hosszú, de eredménytelen beszélgetést folytattunk Palkovics miniszter úrral a Fudan Egyetem beruházásáról” – mondta a tárgyalás után, „Üzenjünk Pekingnek!” feliratú molinó előtt Karácsony Gergely, Baranyi Krisztinával közös sajtótájékoztatóján. A főpolgármester megjegyezte:

„Amit eddig gondoltunk, az sajnos igaz: több mint 500 milliárd forint magyar közpénzből egy kínai elit magánegyetemet tervez megépíteni a kormány, ráadásul ezt a Diákváros területén”.

Karácsony szerint a tervekkel – melyekhez a megbeszélés alapján a kormány most a főváros és a kerület támogatását kéri – több baj is van. Az egyik szerinte az, hogy a funkciókat, amelyek a Diákváros értelmét adnák, azokat összezsúfolva, az eredeti beruházási terület töredék részén valósítanák csak meg. További gondja, hogy a kínai hitelből tervezett bekerülési költséget, az „540 milliárd forint magyar adófizetői pénzt sokkal hasznosabban fel lehetne használni a felsőoktatás fejlesztése érdekében”.

A főpolgármester felidézte, hogy a 2019 őszi önkormányzati választás után Orbán Viktor miniszterelnök megígérte: Budapesten olyan beruházás, amit a főváros felelős vezetése nem támogat, nem fog megvalósulni. Szerinte a helyzet egyértelmű, hiszen a Fudan budapesti kampuszát nem támogatja sem a főváros, sem pedig Ferencváros. Már csak azért sem – hangsúlyozta –, mert a fejlesztési területre eredetileg tervezett Diákvárosról még 2019-ben kötött főváros–kormány megállapodásban a Fudan nem szerepel, és mostanáig ez elő sem került, vagyis „félre akarták vezetni a budapesti és a kerületi vezetést”.

„Ilyen feltételek között nem támogatjuk a Fudant, akkor sem támogatnánk, ha Felcsúton akarnák megépíteni” – tette egyértelművé Karácsony. Miután „szántszándékkal elüldözték a CEU-t”, nehéz komolyan venni a kormány érvét, hogy a világ bármelyik egyetemét szívesen látnák Budapesten – folytatta a főpolgármester, megemlítve, hogy megkérdezte az egyeztetésen Palkovics Lászlótól, hogy „megkeresték-e a világranglistán a Fudan előtt álló más egyetemeket, akarnak-e 540 milliárdért magyar közpénzből Budapesten kampuszt létrehozni, de természetesen nem kerestek meg senkit”. Hozzátette: „a ma megismert információk alapján különösen nem támogatjuk a Fudan Egyetem megépítését Budapesten, és különösen nem a Diákváros területén”. Vagyis Karácsony szerint a főváros kitart a Diákvárosról kötött eredeti megállapodás mellett, „a kormánynak pedig el kell fogadnia, hogy nem kívánjuk ezt felülírni, főleg nem a Fudan Egyetem érdekében”. Hozzátette: ezért

„a jövőben is minden lehetséges jogi, politikai eszköz meg fogunk ragadni annak érdekénben, hogy a Diákváros megépüljön, a Fudan pedig ne”.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester szerint a helyzet most az, hogy a kormány a főváros és a kerület egyetértését kéri ahhoz, hogy „a Fudan-beruházás a Diákvárost kisöpörve megépüljön azon a területen, amit sem a főváros, sem Ferencváros nem erre a célra szánt”. Megjegyezte: a témában általa korábban felvetett fővárosi és kerületi népszavazási kezdeményezést a veszélyhelyzet miatt nem tudják egyelőre beindítani, de mivel attól tart, hogy „mire a budapestiek erről véleményt nyilváníthatnának, addigra nemzetközi szerződésekkel fogják bebetonozni ezt a projektet”, már a referedumot megelőzően konzultációt hirdetnek az aHang közreműködésével. A konzultáción offline és online lehet véleményt nyilvánítani az alábbi kérdésekben:

  • Akarja-e Budapest népe, hogy a diákváros helyett egy kínai elit egyetem épüljön?
  • Akarja-e Budapest népe, hogy 540 milliárd forintos hitellel adósítsák el az országot, egy olyan egyetemért, ahol 2,5-3 milliónál kezdődik egy éves tandíj?
  • Akarja-e egyáltalán Budapest népe a Fudan Egyetemet?

Baranyi szerint addig is, amíg ebben nem lehet népszavazást kiírni, ezen a konzultáción mondhatnak a budapestiek véleményt a témában. Hozzátette: ha a kormány a bevándorlás ügyében hivatkozhatott a nemzeti konzultáción érkezett véleményekre, „akkor mi is hivatkozhatunk a Fudannal összefüggésben erre”. A konzultációt technikailag lebonyolító aHang civil kezdeményezés kampányigazgatója, Hajdu Gergely a tájékoztatón azt mondta: a véleménynyilvánító konzultáción – szemben a kormány nemzeti konzultációival – „egy ember anonim módon, egyszer nyilváníthat csak véleményt”.

A ferencvárosi polgármester megjegyezte: az eredeti tervhez képest a Fudan-projekt beemelésével a Diákváros egy sokkal kisebb területre szorult. A tervezett 26 hektár helyett 5,5 hektárra, ami a ferencvárosi területek bevonásával sem lenne nagyobb mint 6-7 hektár, ami azt jelentené:

„ahhoz, hogy a tervezett 8000 kollégiumi férőhely megépülhessen a kisebb területen, csak 40 emeletes épületekben férne el a Diákváros a terület északi részén összezsúfolódva, ráadásul mindenféle kiegészítő kulturális és sportfunckió nélkül”.

Ami a most induló konzultáció várt hatását illeti, Karácsony erről azt mondta: „azért küzdünk, hogy a kormány betartsa a fővárossal kötött megállapodásban foglaltakat, a budapestiek erejét használva ezt el tudjuk érni, és akkor nem kell felmondani a fővárosnak az atlétikai vb megrendezésével kapcsolatos együttműködést, hiszen ne felejtsük: az atlétikai vb-t Budapest városa rendezi, igaz, kormányzati támogatással”. Baranyi ehhez hozzátette: az atlétikai stadion már félig készen van, tehát az alighanem már mindenképpen megépül, de „a lefújás eszközét használni kell, ha más nem marad”. Karácsony is abban bízik: „eljutunk odáig, hogy a kormány meghátrál – ennek a következő hónapokban ki kell derülnie”.

A főpolgármester és a ferencvárosi polgármester tájékoztatója 9:50-től itt visszanézhető:

Mint arról a 168.hu is beszámolt: nem sok egyeztetési mozgásteret hagyott a kormányzat a fővárosi és a ferencvárosi önkormányzatnak a hétfői egyeztetésre, mivel a beruházásért felelős Palkovics László már a múlt hét elején benyújtotta a kínai egyetem megvalósításának előkészítéséről és az ezzel egy területen osztozó Diákvárosról szóló törvényjavaslatokat. A Fudan Egyetemről szóló jogszabálytervezet kimondja, ami már a kínai Fudannal április végén kötött stratégiai megállapodásból is kiolvasható volt: az új intézmény alapítványi fenntartású lesz – mint a „fenntartóváltáson” átesett magyar egyetemek. A közérdekű vagyonkezelő alapítványként létrejövő Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány is jelentős állami vagyont, földterületet kap meg ingyenes juttatásként a törvényjavaslat szerint. A Fudan-törvényjavaslattal egyszerre nyújtotta be Palkovics László a kapcsolódó másik, „A Budapest Diákváros megvalósításáról” szóló előterjesztést. A két törvényjavaslat alapján kirajzolódik, hogy a kormány ugyan beváltja ígéretét, miszerint mindkét beruházás megvalósul egymás mellett, ám az eredeti tervekhez képest egyértelműen a Diákváros rovására: a Fudan Egyetem gyakorlatilag teljesen kiszorítaná eredeti helyszínéről a Diákvárost, és elfoglalná a teljes terület mintegy háromnegyedét, ahogy az alábbi ábrán is látszik:

A diákváros és a Fudan Egyetem is megépül Budapesten, a projektben a fővárosi és a ferencvárosi önkormányzatnak együttműködést, valamint teljes transzparenciát ajánlott a kormányzat – mondta az innovációs és technológiai miniszter a tárgyalás utáni sajtótájékoztatón. Az MTI híradása szerint Palkovics László beszámolt róla, hogy a diákváros-projekt ügyében tartott több mint kétórás megbeszélést Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármesterrel, majd a tanácskozást követően közölte, a 2017-ben létrehozott projekt – értelmezésük szerint – mindig négy elemet tartalmazott: egyetemfejlesztést, kollégiumfejlesztést, hallgatói közösségi teret és kutatóintézményt. „Itt van egyet nem értés”, a főpolgármester azt mondja, hogy egyetemről soha nem volt szó – tette hozzá a tárcavezető, aki kijelentette: a projektet jóváhagyó megbeszélés prezentációjában egyértelműen szerepel, hogy egyetemvárost, és nem diákvárost építenek.

(Kiemelt képünkön Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina. Forrás: Baranyi Krisztina Facebook-oldala)