Nem nyomoznak a Fudan egyetem után

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a napokban elutasította azt a feljelentést, amelyet Polt Péter legfőbb ügyész Vadai Ágnes írásbeli kérdése alapján küldött meg a nyomozóhatóságnak.

2023. szeptember 5., 13:23

Szerző:

Vadai Ágnes a 24.hu júliusi cikkére hivatkozva fordult a legfőbb ügyészhez. A 24.hu arról írt, hogy a közel 14 milliárd forint értékű vagyonnal kistafírozott Fudan Hungary Egyetemért Alapítványt nem találta meg a bejelentett székhelyén a Momentum szóvivője. A nyár elején Tompos Márton próbált utánajárni, hogy mi a helyzet a nem létező kínai egyetemet működtető alapítvánnyal, amely egy 6 milliárdos állami tőketámogatás mellé ingyenes vagyonjuttatásként kapta meg azt a Duna-parti területet, ahová korábban a Diákvárost tervezték.

Polt Péter a rendőrséget bízta meg a Vadai által beadott kérdés tartalmának elbírálásával. A BRFK határozata szerint először feljelentés-kiegészítést rendeltek el gazdasági adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása bűntettének gyanúja miatt, majd adatgyűjtést végeztek és megállapították, hogy a Kéthly Anna téren található irodaház hetedik emeleti helyiségében „fellelhető és működik is” az alapítvány.

A BRFK a helyszínen megállapította, hogy az irodaház recepcióján rendelkezésre állnak a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány elérhetőségei, sőt a „földszinti aulában a lift mellett több más cégtáblával együtt jól láthatóan el van helyezve az alapítvány táblája és logója”. A cégtábla alatt egy címkén az alapítvány elektronikus elérhetőségét is megtalálták.

A Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány 2023-as beszámolója szerint közel 6,7 milliárd forintos tőkével rendelkezik. Tavaly 123 millió forintot fordítottak személyi juttatásokra, amiből 90 millió a vezetők fizetésére ment el. A főigazgató bére havi bruttó 2,1 millió forint volt, az öt kuratóriumi tagnak havi 811 ezer forintot, a felügyelőbizottsági tagoknak pedig havi 740 ezer forintot fizettek.

(Kiemelt képünk: Tüntetés a Diákvárosért, a Fidesz ellen! (Budapest, 2021. június 5.) Fotó: Pozsonyi Roland / 168.hu)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.