Napelemparkokkal csökkenti villanyszámláit a Fővárosi Vízművek

2020. október 7., 17:48

Szerző:

A Szentendrei szigeten helyezték üzembe a Fővárosi Vízművek legújabb napelem-parkját, amely a szigeten található víztermelő kutakat és a káposztásmegyeri gépházat látja el energiával - tudatta közleményében a cég.

Mint írták, a társaság a föváros vízellátásának biztosításához évente  95 millió kilowattóra energiát használ fel, ami csaknem 2,5 milliárd forintba kerül. A már használatban lévő 23 napelemes rendszerük az év első nyolc hónapjában csaknem kétmillió kilowattórányi energiát állított elő az ivóvíztermelést biztosító berendezések működtetéséhez.

A Vízművek úgy tervez, hogy jövőre már a teljes energiafelhasználásuk mintegy 5 százalékát fogják napelemekkel megtermelni, a Csepelen található Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepen működő gázmotorok segítségével előállított 20 százalék biogázból származó megújulóenergia-termelésükkel együtt már a felhasznált energia jelentős hányadát teszi ki a zöldenergia.

Középtávon a teljes villamosenergia-igényünk 10 százalékát szeretnénk biztosítani megújuló energiával, amelynek eredményeként további gépházainkat és létesítményeinket tudjuk majd bekapcsolni saját energiatermelő rendszerünkbe - olvasható a közleményben.

Karácsony Gergely főpolgármester a Tahitótfalunál található napelempark szerdai átadásán arról beszélt, hogy a vízművek beruházása illeszkedik abba a stratégiába, amelyet a főváros vezetése megfogalmazott és az elmúlt évben minden döntésében igyekezett képviselni.

Abban vagyunk érdekeltek, hogy sokkal zöldebb és fenntarthatóbb legyen "az a globális kapitalizmus, amelyben éljünk a napjainkat" - hangsúlyozta.

Karácsony emlékeztetett, a vízművek vezetése 2018-ban elindította a Napelemes Energiatermelési Programot annak érdekében, hogy saját maga termeljen energiát ahhoz, hogy a Budapesten ivóvizet tudjon szolgáltatni.

A főváros vezetése elkötelezett a vízművek ehhez hasonló programjainak folytatásában, és mindent megtesz azért, hogy forrásokat szerezzen a fejlesztésekhez - mondta.

 

 

 

 

11:24

Országszerte hatvan kijelölt kormányablak és a Központi Okmányiroda a december 22. és január 6. között elrendelt igazgatási szünet ideje alatt is nyitva tart – tájékoztott a Miniszterelnökség csütörtökön.