Döntött a közgyűlés: nem drágul a fővárosi temetkezés

2020. augusztus 27., 20:25

Szerző:

E mellett pedig az idősügyi tanács felállításáról, a fővárosi kulturális alkalmazottak jogállásának tiszteletben tartásáról, a szolidaritási hozzájárulás fedezetéről is szavazott a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön.

 Akár 20 százalékkal is emelkedhetett volna a fővárosi temetkezések árának hatósági része – írja a Pesti Hírlap. A közgyűlést megelőző napon a fővárost vezető koalíció egyik pártja, a Demokratikus Koalíció közleményben támadta meg az előterjesztést. Úgy fogalmaztak, hogy képviselőcsoportjuk „nem tartja sem időszerűnek, sem társadalmilag előkészítettnek a fővárosi temetkezési árak emelését”, és arra kérték Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy vegye le a temetkezés árának megemeléséről szóló előterjesztést a napirendről. A kérésnek a főpolgármester eleget tett.

A közgyűlésen szó került a Fővárosi Idősügyi Tanács (FIT) létrehozásáról is. A javaslat szerint a FIT a Fővárosi Önkormányzat, az idősek önszerveződéseit képviselő szervezetek, és az időseket érintő ügyekkel foglalkozó elismert szakértők közötti konzultációk és tárgyalások folyamatosan működő egyeztető fóruma.  

Bár tavasszal a parlament megszavazta azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében november 1-től megszűnik a kulturális dolgozók közalkalmazotti státusza, a Fővárosi Közgyűlés augusztusi ülésén úgy döntött, hogy a maga részéről továbbra is biztosítja kulturális dolgozóinak a közalkalmazotti státusz által szavatolt munkavállalói jogokat. Az intézkedés 879 embert, a Bartók Béla Emlékház, a Budapest Főváros Levéltár, a Budapesti Művelődési Központ, a Budapesti Történeti Múzeum, a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ, és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárt dolgozóit érinti.

Az országgyűlés nyár közepi döntése a költségvetés módosításáról 10 milliárd forintról 21,77 milliárdra emelte a főváros éves szolidaritási hozzájárulását. A többlet július óta kell fizetnie a fővárosnak. A közgyűlés döntése értelmében a megemelt összeget értékpapírokból fogják fedezni, ugyanakkor arról is döntés született, hogy a közgyűlés felhatalmazza a főpolgármestert, hogy a a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán kezdeményezze a hozzájárulás mérséklését.

 

 

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.