Több helyen lesz kötelező a fővárosban maszk, és súlyos a bírság a hiánya esetén

A maszkviseléssel kapcsolatos bírságokról dönt hétfőn a rendkívüli Fővárosi Közgyűlés.

2020. szeptember 11., 18:31

Szerző:

 A héten szigorító intézkedéseket hozott a BKK a járatain történő maszkviseléssel kapcsolatban.

8000 forintra - a pótdíj összegére - büntethető az az utas, aki nem visel orrot és szájat eltakaró maszkot vagy sálat utazás közben, őt az ellenőrök le is szállíthatják a járműről, áll a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

 

Ezen az intézkedésen felül a főpolgármester összehívta hétfőre a Fővárosi Közgyűlést, amelyen a napirendi pontok között szerepel, hogy

a mozikban és színházakban, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, továbbá a piacokon, boltokban, a társasházi közgyűléseken legyen kötelező az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata.

 

A javaslat szerint, ha ezekben az intézményekben, helyszíneken valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor

15 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható, a tulajdonos pedig 50 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot kaphat.

A közigazgatási bírságot Budapest főjegyzője bejelentés és ellenőrzés alapján, a helyszíni bírságot a közterületfelügyelet munkatársai szabhatják ki. Ha a közgyűlés elfogadja a főpolgármester javaslatait, akkor a bírságolási szabályok már jövő hét péntektől életbe léphetnek. A BKK járatain a pótdíj mértékével történő büntetés már érvényben van. 

A Fővárosi Önkormányzat felhívja a figyelmet, hogy a nem megfelelő maszkviselés, vagyis például az orr szabadon hagyása is a szabályok megszegésének minősül.

 

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.