Több fővárosi kerületben is bevezethetik a 30 km/órás sebességkorlátozást

Terézváros után több kerületben is bevezethetik a 30 km/h-ás sebességkorlátozást.

2022. augusztus 4., 09:34

Szerző:

Egy Budapest egészére kigondolt átfogó forgalomcsillapítási terv jelenthet meg, amelyhez a Budapesti Közlekedési Központban (BKK) már rajzolják is a térképet – közölte Budapest főépítésze a Népszavával. Erő Zoltán szerint a rakpartvita része annak a közlekedési szemléletváltásnak, amely az európai nagyvárosok után Budapesten is megjelent. 

A BKK azt közölte a lappal, hogy valóban készül egy ilyen terv, aemlyhez jelenleg a kerületektől gyűjtik a javaslatokat. A fővárosi önkormányzat a koncepcióval kapcsolatban azt mondta, hogy „az elmúlt években indított forgalomcsillapítási mintaprojektek tapasztalatait is felhasználva a BKK még idén ősszel elkészíti a vonatkozó átfogó stratégiát.”

Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere korábban bejelentette, hogy „Terézváros minden utcájában, ahol nem jár BKK-járat, 30-as sebességkorlátozást vezetnek be, amit fizikai korlátokkal is biztosítani fognak.” A Fővárosi Közgyűlés napirendjén már két évvel ezelőtt szerepelt egy előterjesztés, amely az egyedi utcakijelölések helyett a teljes városra érvényes forgalomcsillapítási terv szerinti csökkentett sebességű zónák kijelölését javasolta: fő-, illetve BKV-járatok által érintett utakon általánosan az 50 km/óra, a mellékutcákban 30 km/óra, a lakópihenő övezetekben pedig 20 km/óra sebességhatárral. Az előterjesztést a koronavírus járvány miatt nem tárgyalta a közgyűlés, de Karácsony Gergely főpolgármester a veszélyhelyzeti felhatalmazással élve elfogadta az indítványt. Ezt követően több kerületben (III., V., VI., VII., VIII., IX. és XI.) tizenöt helyszínen elindultak mintaprojektek.

A VII. kerületi önkormányzat már tavaly felvetette, hogy védett övezetté nyilvánítaná Belső-Erzsébetvárost, ahová csak az ott lakók, vállalkozások, üzletek, éttermek működését biztosító áruszállítók hajthatnának be.

Niedermüller Péter (DK) erzsébetvárosi polgármester, a lapnak elmondta, hogy a VI., VII. és a VIII. kerület összehangoltan, egységes rendszerben vezetné be a 30 km/órás sebességkorlátozást.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTVA/Bizományosi: Balaton József)