Folytatódik a magyar-ukrán szájkarate

Most az ukrán külügy mért csapást az Orbán-kormányra.

2022. április 7., 11:52

Szerző:

„A magyarországi kormánypárt az országgyűlési választás kampányában azzal félemlítette meg a magyar választókat, hogy a háború magyar területre is kiterjedhet. A választások után pedig ezen is túllépett a kormány – segítséget nyújt Putyinnak az Ukrajna és a keresztény értékek elleni agressziójában”

– olvasható a kijevi külügyminisztérium közleményében.

Az ukrán külügy Orbán szemére hányja, hogy a kormány vonakodik elismerni Oroszország felelősségét az orosz hadsereg bucsai, irpeni, gosztomeli és más településeken elkövetett mészárlásaiért - ezzel pedig szerintük újabb atrocitások elkövetésére bíztatja Budapest Moszkvát.

Ami azonban a leginkább fájdalmas Kijev számára, hogy a magyar kormány hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért. Oroszország a nemzetközi szankciók közepette próbálja átváltani az Európába irányuló gázszállításért fizetett összeget nemzeti valutájára, hogy megmentse az orosz gazdaságot. Az orosz katonai gépezetnek erőforrásokra van szüksége az Ukrajna elleni háború folytatásához.

Ebben az összefüggésben államunkkal szembeni barátságtalan álláspontnak tekintjük azt a nyilatkozatot, hogy hajlandóak rubelben fizetni az orosz gázért. Az ilyen kijelentések ellentmondanak az Európai Unió konszolidált álláspontjának is, amely elvileg megtagadta Oroszország szeszélyeinek kielégítésé – olvasható a nyilatkozatban.

Végezetül: “Ennek fényében cinikusnak tűnnek azok a javaslatok, amelyek Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalások lebonyolítására irányulnak Budapesten. Ha Magyarország valóban segíteni akar a háború befejezésében, a következőképpen teheti meg: hagyja abba az egység rombolását az EU-ban, támogassa az új oroszellenes szankciókat, katonai segítséget nyújtson Ukrajnának, és ne teremtsen további finanszírozási forrásokat az orosz hadigépezet számára.

Soha nem késő eljutni a történelem helyes oldalára.”

Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi, nemzetközi sajtótájékoztatóján háborúnak nevezte az orosz-ukrán krízist – szemben az orosz szóhasználattal –, és egyértelműen kimondta: Oroszország az agresszor. Emellett az orosz hadsereg által elkövetett népírtások azonnali kivizsgálását is követelte – így ebben a tekintetben az ukrán kritika megalapozatlan.

A rubel-elszámolás kapcsán azonban kétségtelenül Kijevnek van igaza. Az orosz döntés saját gazdaságuk védelmét szolgálja – amit az EU egységesen vissza akart utasítani. Az uniós álláspont azonban a magyar vétón bukott meg. Orbán kormánya szerint ugyanis magáncégek közötti megállapodásba az EU nem szólhat bele.

Utóbbi érvelés már csak azért is hazug, mivel Magyarországon az állami tulajdonban lévő MVM áll szerződésben az oroszokkal.

(Kiemelt képünk illusztráció: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter sajtótájékoztatót tart megbeszélésük után Ungváron, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal épületében 2020. szeptember 23-án. MTI/KKM/Borsos Mátyás)