Orbán azt kérte Putyintól, kössenek azonnali tűzszünetet

A Miniszterelnök először tart nemzetközi sajtótájékoztatót a választási győzelem után.

2022. április 6., 14:48

Szerző:

A parlamenti választások utáni harmadik napon nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor miniszterelnök. Ötödik választási győzelmét követően került sor erre először. Orbán szerint ezzel egy politikai alapszabályt tör meg, ugyanis mint mondta, a régi mondás szerint a győztesek vicceket mesélnek, a vesztesek sajtótájékoztatót tartanak.

Orbán megköszönte az állampolgárok bizalmát, és minden idők legjobb választási eredményének nevezte a vasárnapi esti újabb kétharmadot. „A rendszerváltás óta senki nem kapott ennyi szavazatot” – mondta, hozzátéve, hogy biztosan fognak még erről a győzelemről írni a történelemkönyvek. Saját meglátásait is megosztotta a közönséggel a miniszterelnök, szerinte ugyanis három tényező döntött:

  • A magyarok békét akarnak, főleg akkor, amikor a szomszédban háború dúl. Orbán szerint ezért szerveztek békemissziót Moszkvába a választások előtt pár héttel, de már nem tudták megakadályozni a háborút. „Mindig a kicsit küldik előre” – mondta, utalva arra, hogy Németország és Franciaország vezetője csak Orbán után látogatott Moszkvába.
  • A második tény, hogy Magyarország egy sikeres ország. Véleménye szerint Lengyelország és Magyarország a két legsikeresebb EU-s állam: gazdasági növekedés, adócsökkentés, családtámogatás, és foglalkoztatottság terén is.
  • A harmadik döntő faktor Orbán szerint maga az ellenfél volt. Elmondása szerint ez egy “csak a hatalomért koalíció” volt. Az ilyen szintű összefogás, ideológiai szempontból összeférhetetlen, és szerinte tiszteletlenség a választókkal szemben.

Orbán Viktor szerint a választás sosem a pártokról, politikusokról, hanem az emberekről szól. „Mi a szív és szenvedély kultúráját képviseltük” – jelentette ki, kiemelve, hogy a kormány víziója a hazáról és annak jövőjéről, illetve Európáról változatlan. A miniszterelnök hangsúlyozta: hiszünk a nemzetállamokban, és biztos benne hogy ennek reneszánsza lesz az Unióban.

Sajtótájékoztatóján kijelentette, a legfontosabb feladatuk az lesz, hogy megerősítsék a szövetségeiket – így tehát maradnak elkötelezettek az Európai Unió felé, és maradnak a NATO tagjai is. Nem csak a NATO-ban maradunk, de a hadsereget is meg fogjuk erősíteni, mondta Orbán, aki szerint a tűzszünet elérése lenne a legfontosabb feladat. Ezután véleménye szerint minél előbb egy európai békekonferenciára van szükség. 

Kiemelte, látható, hogy egy nagy gazdasági válság van kibontakozóban az Európai Unióban. Véleménye szerint ennek a szankciórendszer a legfontosabb oka, és már most biztosan kijelenthető, hogy meg fogjuk fizetni az árát. „Amíg a háború tart, minden adminisztratív előírást, ami az árak emelkedésével jár, fel kell függeszteni” – jelentette ki. A miniszterelnök kijelentette, kedden telefonon beszélt Donald Trumppal, szerdán pedig Vlagyimir Putyinnal, utóbbival elég hosszan.

„Azt javasoltam Putyin elnöknek, hogy azonnal hirdessen tűzszünetet”

 – mondta Orbán, majd hozzátette: arra is tett javaslatot, hogy jöjjenek az ukrán elnökkel Budapestre, és kössenek azonnali tűzszünetet. Putyin Orbán szerint pozitív választ adott erre a felvetésre, de vannak feltételei az ukránok felé. Ezeket majd a tárgyalásokon kell átbeszélni, tette hozzá.

A hamarosan ötödik kormányát megalakító miniszterelnök elmondta, a magyar kormánynak nem okoz semmilyen nehézséget rubelben fizetni az orosz energiahordozókért. Ha az oroszok azt kérik, rubelben fizetünk, mondta. Azonban kifejtette, fordulat jöhet a magyar kormány oroszpolitikájában. Szerinte most még vannak a múltból jövő kérdések, és még nem látja, hogy a jövőben miként alakul az oroszokkal való kapcsolat.


Fotó: Ladóczki Balázs / 168.hu

Orbán Viktor a kormánypárti sajtó kérdésére azt is elmondta, jogászokkal fogják vizsgálni a baloldal választási csalási kísérleteit. Véleménye szerint a baloldal adatokkal, személyi hozzájárulás nélkül élt vissza. A miniszterelnök azt kifogásolta, hogy a munkatársai szóltak arról, hogy a baloldaltól kaptak a választásra buzdító üzeneteket, annak ellenére hogy nem adták meg az adataikat. Hasonlóképp fogalmazott az orosz népirtásról keringő képekkel kapcsolatban is.

Továbbá kiemelte a kormány azon tervét, miszerint kibővítenék a családtámogatásokat. Orbánnak konkrét elképzelései is vannak, de egyelőre kérdéses, hogy az oroszokkal szembeni szankciók és az európai gazdaság teljesítménye miként befolyásolja a lehetőségeket. A Financial Times kérdésére azt is elmondta, az orosz gáz és a gender kérdésben nem tudnak engedni az Európai Uniónak. 

Mint elmondta, az árkorlátozó intézkedéseknek vannak határidejei, addig mindenképp fennmaradnak. Orbán szeretné, ha tovább is fenn lehetne tartani a négy stop rendszerét (benzin, élelmiszer, kamat). Emellett a rezsicsökkentés mellett is kitartana Orbán Viktor kabinetje. A miniszterelnök egyébként azt is elmondta, szeretné, ha Szijjártó Péter külügyminiszter maradna. A külügyminisztériumot ért orosz hekkertámadásról Orbán elmondta, az összes minisztérium folyamatos támadás alatt áll.

Lázár János visszatérése kapcsán a miniszterelnök a Telex kérdésére elmondta, nem lehetetlen, hogy Lázár visszatér a kormányzásba, és akár az is lehet a következő 4 év fontos projektje, hogy visszaszorítanák a nemzetközi kiskereskedelmi láncokat. A budapesti eredményekről Orbán úgy nyilatkozott, hogy jelentősen megerősödtek 2018 óta.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor a választások utáni első sajtótájékoztatóján. Fotó: Ladóczki Balázs / 168.hu)

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.