Viharos szél és jégeső enyhít a kibírhatatlan kánikulán

Jön a hidegfront, egy-egy szupercella sem kizárt.

2021. június 25., 05:47

Szerző:

Maradhat a strandpapucs, de az esernyőt is érdemes bekészíteni azoknak, akik a hétvégén a szabadban akarják kipihenni a fáradalmakat. A tikkasztó meleg még néhány napig velünk marad, a hőséget azonban felhőszakadás és jégeső enyhítheti. A hétvégébe 38 fokkal lendülünk bele, a meghosszabbított hőségriadó miatt a Nemzeti Népegészségügyi Központ arra kér mindenkit, hogy rengeteg folyadékot igyon. Aki teheti a 11 és 15 óra közötti időszakban inkább maradjon otthon – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Pénteken a napos időt a déli órákig kevesebb, délutántól egyre több felhő válthatja fel. Az előrejelzés szerint a nap első felében elvétve, késő délutántól több helyen alakulhat ki zápor, zivatar, amit helyenként felhőszakadás, jégeső is kísérhet. Élénk északnyugati, nyugati szélre kell számítani, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is várhatók, egy-egy szupercella kialakulása sem kizárt. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 28 és 38 fok között lesz, késő estére a levegő 20, 27 fokig hűlhet. A Dunántúl északnyugati részére már megérkezik a hűvösebb levegő, keleten továbbra is kitart majd a kánikula. 

Szombaton a Dunántúl és a Dél-Alföld nagy részén gyengébb, másutt erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható. Csapadék csak éjjel, délelőtt bárhol előfordulhat. A nap második felében az ország északkeleti felén  zápor, zivatar borzolhatja a kedélyeket. Estétől csaknem mindenhol enyhül az időjárás. Az északnyugati, északi szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A hajnali 14, 21 fokról délutánra 25 és 31 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés kíséretében továbbra is marad a meleg. Néhol előfordulhat zápor, esetleg zivatar. Az északi szelet sokfelé élénk lökések kísérik. A hőmérséklet hajnalban 13 és 19, a legmelegebb délutáni órákban 27 és 32 fok között várható.

Müller Cecília országos tisztifőorvos péntek éjfélig meghosszabbította a hőségriadót. A vörös kód péntek este nyolcig van érvényben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mindenkit arra kér, a nagy melegben több folyadékot készítsen be, és aki teheti, 11-15 óra között ne menjen a tűző napra. Azt is javasolták, hogy a szabadban dolgozók megfelelő öltözékkel, napvédő készítményekkel védjék bőrüket a leégés ellen. Figyelmeztettek továbbá arra is, hogy senki ne hagyja gyermekét, sem állatait a tűző napon parkoló autóban. Százhúsz éve, 1901 óta nem volt ilyen meleg, az újabb melegrekordot csütörtökön léptük át. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint legutóbb 2002-ben, Békéscsabán mértek 38,4 napi hőmérsékletet. Ezt csütörtökön sikerült jelentősen megugrani, a Bács-Kiskun megyei Fülöpházán 40 fokig ugrott a a hőmérő higanyszála.

(Kiemelt kép: Budapest, 2020. június 10. Vizes aszfalt és tócsák eső után Kőbányán, az Állomás utcában. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)