Életbe lépett a vöröskód, óriási hőség csap le az országra

A hajléktalanokra fokozottabban kell figyelni.

2021. június 21., 09:15

Szerző:

Életbe lépett a vörös kód hétfő reggel nyolc órától, ami csütörtök reggel nyolc óráig lesz érvényben – jelentette be Fülöp Attila. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára elmondta, erre azért van szükség, mert a héten tikkasztó hőség csap le az országra. Ugyanakkor hozzátette meleg miatt a hajléktalanokra fokozottabban figyelni kell. 

„Bár a hajléktalanok elhelyezése elsődlegesen a hajléktalanellátást nyújtó intézmények feladata, de a szociális intézményeknek szolgáltatástól függetlenül kell fogadni a hajléktalanokat”

– fogalmazott. Az államtitkár azt is mondta, hogy a vörös kódnak hangsúlyos szerepe van. Célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét az országban uralkodó speciális helyzetre. Fülöp Attila mindenkit arra kér, ha bajba jutott embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot. Az ott dolgozók ugyanis folyamatosan készenlétben vannak, és a jelzések alapján azonnal intézkedni tudnak.

(Kiemelt kép: egy nő bevizezi magát a hőségben a Szabadság téri szökőkútban 2021. június 19-én, Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.