Médiahekk volt az 1905-ös, főispános köpőládákról szóló hirdetés

Az 1905-ös hirdetés, amely szerint magyar főispánok arcaival díszített köpőládák kaphatóak Bécsben, már akkor is csak egy újságíró politikai trollakciója volt.

2023. április 8., 18:42

Szerző:

Két hete kering a Facebookon egy kifotózott, magyar nyelvű 1905-ös hirdetés, amely így szól:

”Főrendek és nemzeti kaszinói urak figyelmébe!!!
Magyar főispánok arcképeivel díszített köpőládák kaphatók
Erich és Schotten-nél
Wien, Jasomirgottgasse 15.”

A 24.hu újságírója bukkant rá arra a képre, amely szerint a századfordulón, Bécsben még kifejezetten a magyar főispánok arcképeivel ellátott köpőládákat is árultak. Rövid nyomozás után azonban arra a következtetésre jutott, az újsághirdetésben megjelelölt Jasomirgottgassének Bécsben ma sincs és 1905-ben sem volt 15-ös házszáma, az utca ugyanis ehhez túl rövid.

A hirdetést a Pesti Napló 1905 december 2-i számáig vezette vissza, ahol még Somgottgasse 15 volt a házszám, az Erich Schott név viszont már ott is szerepel mint az eladó neve. Mivel a kor szokása az volt, hogy tartalmakat különösebb forrásjelölés nélkül vettek át egymástól lapok, a nagy figyelmet keltő hirdetés ezt követően egyre több lapban, (például a kolozsvári Ellenzékben) is feltűnt. Több újságcikk hozzáfűzi még, azt nem tudni, a miniszterek arcképei hozzáférhetőek lesznek-e majd a kereskedőnél.

A móka hátterében az állhatott, hogy az 1905-ös választáson a Monarchia alapját, az 1867-es kiegyezést jogi értelemben még mindig tagadó magyar ellenzék nyert ugyan a választásokon, Ferenc József császár-király azonban a választás eredményeit negligálva kinevezte Fejérváry Géza kormányát (az ún. darabont-kormányt), így a magyar ellenzék és önrendelkezés hívei számára ez az időszak az általános felháborodás korszaka is volt. Fejérváry kormánya az ellenszélben nem sokáig tudott hatalom maradni és már 1906 áprilisában lemondott a miniszterelnök és a kormány tagjai is.

A hirdetés aktualitását pedig az adta meg most, hogy 2022 nyarán a kormány úgy döntött, a megyéket ismét vármegyéknek kell nevezni, a megyei kormánymegbízottakból pedig vármegyei főispánokat csinálnak.

A köpőládák egyébként dohányzás és szivarozás közbeni köpködésre szolgáltak. A kocsmákból és kávéházakból az 1918-as, nagy spanyolnátha-járványt követően tűntek el, amikor a közegészségügy rádöbbent egészségügyi kockázatukra.

(Kiemelt kép: Hirdetés a főispános köpőládákról 1905-1906-ból. Fotó: Bálint János, Facebook)

07:55

Az online számlák száma jelentősen nő, napokon belül eléri a kétmilliárdot – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Szerinte Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben, 5,1 százalékos áfarés-értékkel az Európai Unió tagállamai közül a legjobb eredményt érte el az áfacsalás elleni küzdelemben.