Fotókon az első szabolcsi, posztmodern főispán élete

Román István Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei főispán az első a történelmi tisztségben, aki személyes, főispáni Facebook-oldalon is beszámol munkájáról.

2023. január 23., 15:53

Szerző:

Tablettel, öltönyben az íróasztalánál szerepel Facebook-oldalán Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye első 21. századi főispánja, aki a vonatkozó, 2022-es törvény után kapta ezt a tisztséget a megyei kormánymegbízottság helyett. Román azonban az egyszerű tájékoztatásnál többet is tesz: rendszeresen megoszt fényképes beszámolókat is programjairól.

Egy főispánnak 2022-ben már kissé más feladatai vannak mint  történelmi elődeinek: például megyegyűléseket, követválasztási gyűléseket sem kell már összehívnia a vármegye nemességéből. Jó néven veszik azonban ha ott van, és fotózkodik is az I. Mészöly Kálmán Emléktorna és Vándorkupán, Tarpán.

Vagy ha néhány kedves szóval köszönti a dél-koreai W-Scope multinacionális cég beruházásának ünnepélyes bejelentését Nyíregyházán.

De vannak hagyományosabbnak nevezhető kötelezettsége. Így Román István köszöntötte a Magyar Légierő nyíregyházi toborzónapját is, még 2022 november végén. Itt azt is elmondta, „a katonai eszme, a hon védelme mára visszanyerte társadalmi megbecsülését. Katonaként a hazát szolgálni és védeni, újra dicsőséget és társadalmi rangot jelent.” Mindez akár egy, az 1950-es Rákos-féle megyerendezés előtti főispán szájából is elhangozhatott volna akkoriban.

Elődei azonban Román Istvánnal ellentétben bizonyosan nem követhették szoros figyelemmel például a megyei East-West Gate Intermodális Terminál, azaz 5G-s vasúti logisztikai állomás építését és átadását, amelyet a jelenleg hivatalban lévő főispán azonban már éppen Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter már megtehetett.

Viszont vannak könnyedebb pillanatok is. A nagykállói TÉSZ, azaz termelő-értékesítő szövetkezet Őszköszöntő Jótékonysági Almanapján például igazi felüdülés lehetett ott lenni, és a szabolcsi almát is népszerűsíteni.

(Kiemelt kép forrása: Román István Főispán Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, Facebook)

Lázár János építési és közlekedési miniszternek elege lett a városában zajló ellenzéki „dínomdánomból”, szerinte az emberek adóját okosabban kellene felhasználni. Ezért javasolni fogja, hogy vessenek ki a városra egy helyi iparűzési adót.