Fő a biztonság: a Néprajzi Múzeumban is körbekordonozták a melegeket ábrázoló fotókat

Feltehetően a Nemzeti Múzeum példáján tanulva a Néprajzi is felülvizsgálta a tárlatát.

2023. november 13., 11:16

Szerző:

Ötvenhat év után ismét „cenzúrázták” Claudia Andujar félig magyar származású brazil fotóművész és aktivista homoszexuálisokról készített fotóit – írja  a Népszava. A Néprajzi Múzeum feltehetően a Magyar Nemzeti Múzeum esetéből tanulva különítette el az Indiánok. Lelkek. Túlélők. című fotókiállítás egyik, az alkotóművész korai műveit bemutató részét.


A helyszínen kétnyelvű tábla figyelmezteti a látogatókat: „A kiállítás ezen része csak 18 év feletti személyek számára látogatható”, és a fekete szalaggal elválasztott részt külön teremőr felügyeli.

Az ügy pikantériája, hogy a homoszexuálisok hétköznapjait bemutató, São Paulóban és Rio de Janeiróban 1967 júniusában készített fotósorozatot egyszer már cenzúrázták, ugyanis Andujar ezen munkája a Realidade magazin novemberi számához készült, ám a cikkhez csupán egyetlen fotót közöltek egy rövid megjegyzéssel, amely arra utal, hogy a fotóriportot cenzúrázták – olvasható a cikkben.

Csák János kulturális miniszter egy héttel ezelőtt távolította el L. Simon Lászlót a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjáról, miután a direktor úgymond nem tett maximálisan eleget a gyermekvédelminek nevezett homofóbtörvény betartásának. A rangos Word Press Photo kiállítást Duró Dóra, a Mi Hazánk politikusa jelentett föl Csák Jánosnál október végén annak okán, hogy a tárlat LMBTQ+ kisebbség elleni erőszakot, illetve egy fülöp-szigeteki meleg idősotthon lakóit ábrázoló képsorozatot is bemutat. Duró Dóra szerint a múzeum ezzel megsértette a homofóbtörvényt.

L. Simon László a kulturális tárca kérésére úgy intézkedett, hogy a múzeum feltüntette: a kiállításra 18 éven aluliaknak nem adnak el jegyet, mindemellett a közösségi oldalán köszönte meg Dúró Dórának az ingyenreklámot, a botránykeltés után ugyanis özönleni kezdtek a látogatók a fotótárlatra. Kiderült az is, hogy a Nemzeti Múzeum nem ellenőrizheti a látogatók életkorát, mert megsértené az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletét, erről L. Simon írt egy közösségi média posztjában arra a sajtóhírre reagálva, hogy több 18 évnél fiatalabb látogató is megnézte a tárlatot a szigorítást követően. Csák János ezután menesztette.