A Fidesz senkit nem hagy magára: Jászapátiban szavazási segédletben mutatják be, hova kell húzni az ikszet

Ifjabb Pócs János fideszes polgármesterjelölt szerint nem sérti a törvényeket, hogy bemutatják, kire kell szavazni.

2024. május 29., 11:08

Szerző:

A 444 olvasói fotókat kapott arról, hogy a jászapáti postaládákba szavazási segédletet dobott a Fidesz. A fotókon az látszik, hogy egy választási szavazólapra emlékeztető papírlapon mutatják meg, hogyan kell szavazni a polgármester- és a képviselőválasztáson. Az iksz mindenhol a fideszes jelölt, illetve a kormánypárti polgármesterjelölt neve mellé van behúzva – szúrta ki a 24.hu.

Nem törvényellenes a Fidesz-jelölt eljárása

A fideszes polgármester-jelölt ifjabb Pócs János, aki jelenleg a település alpolgármestere, ezúttal három független kihívója akadt. A városban 2010 óta fideszes a polgármester. „Jászapáti az elmúlt évtizedben a Jászság egyik legdinamikusabban fejlődő városa lett. A mögöttünk lévő kormányzati háttérrel ez így is fog maradni a jövőben is. A városunk további fejlődéséhez szükség van a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjeire is, akiket a szavazási segédletben kiemeltünk. A segédlet és annak használata teljesen jogszerű.

A 444 megkérdezte cikkében Döbrentey Dánielt, a TASZ Politikai Szabadságjogi Programjának vezetőjét: nem sértett-e valamilyen választási szabályzatot a jászapáti Fidesz. Önmagában a segédlet nem jogsértő a szakember szerint.

„Be szabad vinni, csak akkor jogsértő, ha a szavazópolgár bent is hagyja a papírlapot a fülkében – mondta Döbrentey Dániel. – Ez a szórólap alkalmas a választópolgárok befolyásolására, ezért, ha bent marad, el kell távolítani a fülkéből.”

Kisebb településeken már-már bevett gyakorlatnak számít ez a fajta eljárás.

(Kiemelt kép illusztráció, Pexels.com)

10:17

A nyudíjasok száma évről évre növekszik, ahogy a várható élettartam is, és egyre kevesebb az olyan aktív korú dolgozó, aki az időseknek nyújtott ellátásra fordítandó összeget kitermeli. Éppen ezért a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, több országban vezetnek be olyan intézkedéseket, amelyek a nyugdíj részleges megadóztatásával járnak.