Nem akarja napirendre venni a Fidesz a finn és a svéd NATO-csatlakozás ügyét

A magyar kormánypártok parlamenti hozzájárulása is kell ahhoz, hogy a csatlakozási folyamat tovább haladhasson, de mintha Orbánék mindezt akadályoznák.

2022. október 3., 20:01

Szerző:

Továbbra sem vette napirendre a magyar Országgyűlés a finn és svéd NATO-csatlakozás támogatásáról szóló törvényjavaslatot, így a parlament továbbra sem tárgyalhat és szavazhat arról, írta a 24.hu. A magyar kormány két és fél hónapja benyújtotta már az erről kidolgozott törvényjavaslatot.

Ahhoz ugyanis, hogy egy új tagállam a katonai szövetséghez csatlakozni tudjon, minden tagállam parlamentjének szavazati többséggel kell őket támogatni. A HVG.hu arról írt, az MSZP a csatlakozási javaslat tárgyalását és szavazását is meggyorsítaná, ezt azonban nem sikerült elérniük.

Kövér László házelnök ugyanis a javaslatukat saját hatáskörben egyszerűen elutasította.

A régen semlegességére büszke Finnország és Svédország Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai agressziója után kérelmezte, az orosz katonai fenyegetés miatt őket is vegyék fel a NATO-ba.

(Kiemelt kép: Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntőt mond a Petneházy történelmi konferencián az Országház Felsőházi üléstermében 2021. szeptember 17-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.