La Repubblica: a NATO szerint elindult az orosz Belgorod nukleáris tengaralattjáró

Az olasz lap információi szerint a NATO hírszerzési jelentést küldött tagországainak, hogy a K-329 Belgorod orosz nukleáris tengeralattjáró „eltűnt a bázisáról”.

2022. október 3., 11:22

Szerző:

A K-329 Belgorod nukleáris tengaralattjáró elment az Északi-sarkkörön lévő bázisáról, és lehet, hogy a Kara-tenger felé tart, hogy kipróbálja a Poseidon víz alatti, nukleáris meghajtású drónját – írta a La Repubblica egy állítólagos kiszivárgott NATO figyelmeztető jelentésből. 

A Belgorod tengeralattjáró a világ leghosszabb tengeralattjárója 183 méter hosszú, amelyet atomtöltetű, nagy hatótávolságú torpedók hordozására terveztek. A tengeralattjáró a Poseidon nevű nukleáris autonóm torpedókkal van felszerelve. A torpedó körülbelül 20 méter hosszú, 1000 méter mélyre képes merülni, és hatótávolsága legalább 10 ezer kilométer – mondta Sidharth Kaushal, a RUSI brit védelmi és biztonsági kutatóközpont tengeri erővel és rakétavédelemmel foglalkozó kutatója az Euronewsnak. A Poseidon torpedó legutóbb májusban került a hírekbe, amikor májusban az egyik legnézettebb orosz televíziós csatorna esti főműsorában a műsorvezető azt állította, hogy 500 méter magas radioaktív tengervízzel teli szökőárba fojthatják Nagy-Britanniát a Poseidon névre keresztelt nukleáris torpedójukkal.

 

Az olasz lap viszont nem tisztázta, hogy a NATO pontosan mikor küldte el a figyelmeztetést. A Belgorod tengeralattjáró július óta üzemel.

(Kiemelt kép forrása: Youtube)