A nádas kiirtása és a cölöpházak lerombolása után Lázár minisztériuma folytatja a Fertő tavi beruházást

A Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium pénteken újra kiírta a Fertő tavi öko- és szabadidőpark fejlesztésére vonatkozó tendert.

2023. október 28., 16:53

Szerző:

Egyszer a túl sok kérdés, egyszer pedig pénzhiány miatt vonták vissza a Fertő tó partjának beépítésére vonatkozó közbeszerzési eljárást. Most azonban újra nekifutottak – írta meg az Átlátszó. A portál a kezdetektől fogva beszámol a gigaberuházásról, amely környezetvédők, helyiek és az UNESCO tiltakozását is kiváltotta. Mint legutóbbi cikkükben írják: az Építési és Közlekedési Minisztérium hirdetménye pénteken jelent meg a közbeszerzési értesítőben, és ahogy azt Lázár János nyáron egy videóban bejelentette, csökkentett tartalommal (kevesebb épülettel), de mindenképp folytatják az építkezést a tónál, ahol egy éve állnak a munkálatok.

Még 2019-ben derült ki, hogy legalább 23 milliárd forint közpénzből akar megvalósítani a kormány egy hatalmas turisztikai beruházást Fertőrákoson, ahol a tervek szerint szálloda, sportközpont, ökocentrum, új strand és kikötő is épül. A „turisztikai fejlesztés” azzal indult, hogy a 9 milliárd forintos vitorláskikötő építését Mészáros Lőrinc egyik cége nyerte, amely letarolta a nádast, és lebontatta az ikonikus cölöpházakat. Majd gyakorlatilag az egész fertőrákosi tópartot legyalulták a beruházás miatt – emlékeztet az Átlátszó.

Vicces és egyben megrázó videót készített Litkai Gergely és a Greenpeace a Fertőn zajló beruházásról.
Forrás: YouTube / Greenpeace Magyarország

A beruházásért felelős állami cég, a Sopron-Fertő Turisztikai Nonprofit Zrt. 2021 novemberében kiírta a létesítményekre vonatkozó tendert, amiből nagy botrány lett, a cég pedig visszavonta a felhívást. Később újra kiírta viszont ez 2022 nyarán eredménytelen lett pénzhiány miatt.

Úgy tűnt, a projekt bedőlt, 2022. végén a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Kft. meg is szűnt, feladatait az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) vette át. A beruházásra kiadott engedélyeket folyamatosan megújították, melyet a Greenpeace Magyarország bírósági úton megtámadott. A per sikeresen zárult, a Győri Törvényszék a új eljárás lefolytatására kötelezte a kormányhivatalt.

Ugyanakkor úgy tűnik, a kormány nem állt el a beruházás megvalósításának tervétől, ugyanis a Lázár János vezette minisztérium most újra kiírta a Fertő tavi öko- és szabadidőpark fejlesztésére vonatkozó tendert.
 

(Fotó: A Greenpeace aktivistái, köztük Udvaros Dorottya színművésznő szedik le a fecskehálót a Fertő tónál. Fotó: Járdány Bence / Greenpeace)