Paks II. német lobbistájának fizetnek Orbánék a ferihegyi repülőtér megszerzése érdekében

A kormány kedvenc, régi német lobbistája újabb, szép nagy megbízási szerződéssel tért vissza – tárta fel a Direkt36.

2022. december 13., 11:41

Szerző:

Az orosz hitelből épülő és orosz vezetésű Paks II. projektet segítő német lobbista, Klaus Mangold segíti az Orbán-kormányt abban, hogy a magyar állam az EU jóváhagyásával vásárolhassa vissza a ferihegyi repülőteret. A Direkt36 tényfeltáró cikke közölte, több mint 8,2 milliárd forintot kapott eddig ezekre a célokra Mangold brüsszeli és berlini berkekbe is bejáratos lobbicége, a Mangold Consulting GmbH.

A 8,2 milliárdos összeg az újság által megszerzett dokumentumokban hol megbízási díj, hol pedig sikerdíj néven szerepel, ezért azt sem lehet pontosan megállapítani, Mangol pontosan milyen forrásból és mennyi pénzt kapott a repülőtérrel kapcsolatos lobbitevékenységre. Minderre azonban elsősorban azért lehet szükség, mert a visszavásárlási szándék esetén tartani lehet attól, hogy az Európai Unió intézményei kötelezettségszegési eljárást, vagy európai bírósági ügyet is indíthatnak a monopólium-gyanús ügylet miatt.

A 79 éves Mangold ezenkívül számos más ügyben is kaphatott lobbitevékenységre irányuló megbízást Budapesttől, összesen 419 millió forint összegben 2021 és 2022 között. Ezek tárgya továbbra sem ismert.

A 79 éves Klaus Mangold egyébként kiváló moszkvai és németországi üzleti kapcsolatairól ismert elsősorban. Angela Merkel kancellársága idején fontos közvetítői pozíciót is betöltött a legmagasabb német és orosz politikai és üzleti körök között. Ilyne minőségében feltehetően tíz éve, 2012 végén került közelebb a magyar kormányhoz is, legalábbis ekkor készült az első, nyilvános fotó Mangoldról, Matolcsy Györgyről és Orbánról, nekik Lázár János mutatta őt be. A kormányzat által kiadott közlemény ekkor mint a Rothschild Befektetési Bank német társelnökét és a DaimlerChrysler Services AG volt vezérigazgatóját jellemezte Mangoldot.

Az orosz-ukrán háború ugyan Klaus Mangold munkájában is fordulatot hozott, a tanácsadó pedig az orosz agresszió után a Moszkva elleni szankciókat és az Ukrajna felé irányuló fegyverszállításokat is támogatja immár, jó kapcsolata Orbán Viktorral azonban továbbra is töretlen maradt. 2022. augusztus 20-a alkalmából pedig a miniszterelnök előterjesztése alapján a Magyar Érdemrend középkeresztjét is átvehette.

(Kiemelt kép: Klaus Mangold. Fotó: Peter Steffen / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

 

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat. A MÁV-csoport adatai szerint vasúti átjárókban idén eddig 16 baleset történt, öttel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ezek közül egy halállal végződött, három súlyos sérülésekkel járt.