A csatornafedeleket is lehegesztik Ferenc pápa hétvégi látogatásának idejére

Kiemelt készültségben biztosítja a pápalátogatás körülményeit a TEK, a rendőrség és a titkosszolgálatok.  

2023. április 24., 12:10

Szerző:

Biztonsági okokból nem közölték, hogy a pápa konvoja milyen útvonalon érkezik pénteken a belvárosba. Három alternatíva lesz, mindhárom útszakaszon fokozottan kiemelt biztonsági intézkedéseket hoznak. A kiválasztott útvonalról a pápai gép földet érését követően döntenek a hatóságok.

A látogatás tervezett helyszínein, az oda vezető utakon, sőt a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről a Szent István-bazilikához vezető három lehetséges úton még a csatornafedeleket is lehegesztik és a kandelábereket is ellenőrzik. A csatornázási művek szakemberei egyes föld alatti szakaszokat is lezárnak – írja a Magyar Nemzet.

A pápalátogatás valamennyi helyszínén, az oda vezető utak mentén valamennyi csatornahálózatot átvizsgálják – részben már át is vizsgálták – robbanóanyag, fegyverek után kutatva. Az április 28–30. között apostoli út által érintett közterületek alatti csatornaszakaszokon bombakereső robotokat használnak, de ahova ember is befér, ott személyesen is ellenőriznek, elsősorban a Terrorelhárítási Központ (TEK) tűzszerészei – értesült a biztonsági intézkedések részleteiről a portál.

Ferenc pápa budapesti útvonalain még az üreges belsejű kandelábereket is átvizsgálják, nehogy bármelyikbe veszélyes anyag kerülhessen. Mivel a biztonság alapvető része az érintett útszakaszok, de akár városrészek lezárása, a hatóságok arra kérik az érintett lakókat, hogy az esemény idejére maradjanak a lakásaikban.

(Kiemelt kép: Ferenc pápa résztvevőket áld meg a heti pápai audencián a Vatikánban, 2021. június 23-án. Fotó: Alberto Pizzoli / AFP)

 

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.