A csatornafedeleket is lehegesztik Ferenc pápa hétvégi látogatásának idejére

Kiemelt készültségben biztosítja a pápalátogatás körülményeit a TEK, a rendőrség és a titkosszolgálatok.  

2023. április 24., 12:10

Szerző:

Biztonsági okokból nem közölték, hogy a pápa konvoja milyen útvonalon érkezik pénteken a belvárosba. Három alternatíva lesz, mindhárom útszakaszon fokozottan kiemelt biztonsági intézkedéseket hoznak. A kiválasztott útvonalról a pápai gép földet érését követően döntenek a hatóságok.

A látogatás tervezett helyszínein, az oda vezető utakon, sőt a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről a Szent István-bazilikához vezető három lehetséges úton még a csatornafedeleket is lehegesztik és a kandelábereket is ellenőrzik. A csatornázási művek szakemberei egyes föld alatti szakaszokat is lezárnak – írja a Magyar Nemzet.

A pápalátogatás valamennyi helyszínén, az oda vezető utak mentén valamennyi csatornahálózatot átvizsgálják – részben már át is vizsgálták – robbanóanyag, fegyverek után kutatva. Az április 28–30. között apostoli út által érintett közterületek alatti csatornaszakaszokon bombakereső robotokat használnak, de ahova ember is befér, ott személyesen is ellenőriznek, elsősorban a Terrorelhárítási Központ (TEK) tűzszerészei – értesült a biztonsági intézkedések részleteiről a portál.

Ferenc pápa budapesti útvonalain még az üreges belsejű kandelábereket is átvizsgálják, nehogy bármelyikbe veszélyes anyag kerülhessen. Mivel a biztonság alapvető része az érintett útszakaszok, de akár városrészek lezárása, a hatóságok arra kérik az érintett lakókat, hogy az esemény idejére maradjanak a lakásaikban.

(Kiemelt kép: Ferenc pápa résztvevőket áld meg a heti pápai audencián a Vatikánban, 2021. június 23-án. Fotó: Alberto Pizzoli / AFP)

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően a belügyminiszter az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot, 2024. május 24-i kezdettel.