Fény derült a Szputnyik-vakcinák sorsára

A kormány tiszta vizet öntött a pohárba a hatszázmillió forint értékű készlet ügyében. 

2021. december 8., 08:06

Szerző:

Arról már korábban mi is beszámoltunk: lehet, hogy nem elfogyott, hanem megromlott a kormány által vásárolt Szputnyik-vakcina készletének tizede. A G7 tanulmányozta a magyar vezetés által közzétett, illetve az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központnak (ECDC) elküldött adatokat a vakcinákra vonatkozóan és arra a következtetésre jutott, hogy a készlet tizedét, közel 200 ezer dózist még nem használtak fel.

Az utolsó 200 ezer Szputnyik szállítmány Oroszországból még május 11-én érkezett Magyarországra és mivel az orosz oltóanyagnak hat hónap a szavatossági ideje, ezért november első felében ez akkor is lejárt, ha az utolsó 200 ezret csak közvetlenül a szállítás előtti napokban gyártották. A kormányzati kommunikációban pedig pontosan ezt követően jelent meg, hogy „a Szputnyik már elfogyott”.

Az RTL Híradó meg is kereste az ügyben a  kormányt, akik elismerték: valóban lejárt a szavatossági ideje 200 ezer orosz vakcinának, ezért leselejtezték azokat. A leselejtezett vakcina értéke mintegy hatszázmillió forintra tehető. 

(Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az MCC kuratóriumi elnökével közösen – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Elkészült hazánk legjobb munkahelyeit listázó kutatás. Az élbolyban első pillantásra meglepő cégek is: az első tízbe például bekerült a McDonald's és a MÁV is.