Újabb zűr a Szputnyik vakcina körül

Lehet, hogy Magyarországon még mindig bőven van belőle.

2021. december 5., 19:27

Szerző:

Lehet, hogy nem elfogyott, hanem megromlott az egyik leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede. 

A Szputnyik vakcina mennyiségének fogyatkozása („korlátozott mennyiségben még foglalható”) hónapok óta része volt az oltóanyagokkal kapcsolatos kormányzati kommunikációnak, és ez alapján elvileg nem lenne meglepetés, hogy november közepén ezzel kapcsolatban már csak egy tömör mondat szerepelt a tájékoztatókban: „a Szputnyik már elfogyott” – írja a G7.

A G7 tanulmányozta a kormány által közzétett, illetve az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központnak (ECDC) elküldött adatokat a vakcinákra vonatkozóan és arra a következtetésre jutott, hogy a készlet tizedét, közel 200 ezer dózist még nem használtak fel.

A portál ezt követően jutott arra, hogy a kormányzati kommunikáció, miszerint a Szputnyik vakcina “elfogyott”, nem feltétlen állja meg a helyét.

A portál ezt azzal magyarázza, hogy az orosz vakcina felhasználása június közepén szinte megállt, utána pedig már alig alkalmazták. A múlt héten már egyetlen egy dózist sem adtak be belőle.

Ennek elvileg három oka lehet:

  1. Nyáron már bőségesen rendelkezésre álltak nyugati vakcinák is, és aki addig kivárt, nem akart orosz oltóanyagot.
  2. A statisztika nem tartalmazza az összes felhasznált Szputnyikot, és valójában már ekkor alig volt az oltóanyagból raktáron.
  3. A megmaradt készletnek lejárt a szavatossága, ezért csökkent végül nullára a használata.

Az utolsó 200 ezer Szputnyik szállítmány Oroszországból május 11-én érkezett Magyarországra és mivel az orosz oltóanyagnak hat hónap a szavatossági ideje, ezért november első felében ez akkor is lejárt, ha az utolsó 200 ezret csak közvetlenül a szállítás előtti napokban gyártották. A kormányzati kommunikációban pedig pontosan ezt követően jelent meg, hogy „a Szputnyik már elfogyott”.

 

(Kiemelt kép: 2021.11.25. Az orosz Szputnyik Lite koronavírus elleni vakcinát tartalmazó csomag Donyeckben. Fotó: Szergej Averin / Szputnyik via AFP)