Felpörgetik a hazai földgázkitermelést

Felpörgetik a hazai földgázkitermelést: Békés vármegyében, Sarkad térségében kezdődik meg a kitermelés.

2023. február 13., 16:18

Szerző:

Hétfőn üzembe áll az első kút a Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen, Nyékpuszta mezőn a napokban megkezdődik a második kút fúrása is – írja az Energiaügyi Minisztérium közleménye alapján az Index.hu.

A Békés vármegyei Nyékpuszta nem hagyományos földgázmező sem felkutatása, mezőfejlesztése vagy kitermelése szempontjából. Az MVM Csoport részvételével, vegyesvállalati struktúrában valósul meg. Az első kút lefúrása tavaly tavasszal befejeződött.

Az Energiaügyi Minisztérium tájékoztatása szerint – a termelési tesztek alapján – a felfedezett mezőben elérhető, jelentős mennyiségű szénhidrogén-vagyon kitermelése kezdődik most. A napokban hozzálátnak a második kút fúrásához is.

A tárca közleményében hangsúlyozza, hogy a kormány a hazai szükségleteket minél nagyobb arányban belföldi forrásból kiszolgálva erősíti Magyarország energiaszuverenitását és az ellátás biztonságát.

Bár Magyarországon tavaly a gázfogyasztás az energiaválság hatására 17 százalékkal csökkent, kitettsége ezen a téren még mindig magas. Az Energiaügyi Minisztérium a hazai gázkitermelést évi 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre tervezi növelni – ezt Lantos Csaba energiaügyi miniszter is részletezte lapunknak.

A békési gázmezővel kapcsolatos bejelentéssel párhuzamosan a tárca azt is hangsúlyozta, hogy a földgáz szerepét a távfűtésben egyre több helyen veheti át a geotermikus energia, így az időjárásfüggő megújulók fokozott hasznosításában kiegynelítő kapacitásként tartósan szükség lesz a földgázra.

„A kormány az ellátás biztonsága és a rezsicsökkentés védelme érdekében a hazai igények folyamatosan növekvő részét fedezné belföldön elérhető forrásokból. A most megkezdődő kitermelés így hasznosan szolgálja a stratégiai célok elérését” – fogalmazott közleményében az Energiaügyi Minisztérium.

(Kiemelt kép: Földgázkút a Békés vármegyei Nyékpusztán 2023. február 12-én. Az Energiaügyi Minisztérium közlése szerint február 13-án áll üzembe az első kút a Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen és a napokban megkezdődik a második kút fúrása is. MTI/Lehoczky Péter)

A Buda környéki régióban a meglévő közlekedési lehetőségek fejlesztése és az újak teremtése is fontos – jelentette ki Menczer Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője szombaton Budakeszin, a dél-budai agglomerációs elektromos autóbuszok beszerzése és a töltőinfrastruktúra kiépítésének lezárása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.